Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         526 (pripremno stanje), jučer 531,

Bosanski Šamac…………………………          356 (normalno stanje), jučer 360,

Orašje…………………………………….           577 (normalno stanje), jučer 577.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 197,69 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 12,00 m3/s.

 POŽARI

 Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 14:56 do 15:25 sati, u ul. 511.slavne bbr, gdje je gorio pomoćni objekt-garaža.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 23:30 do 23:50 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorio otpad.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri intervencije i to: dvije intervencije na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, te jedna na gašenje zapaljene električne instalacije u stambenom objektu.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Jelah, gdje je gorio pomoćni objekt. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Smršnica, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen.

 Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije tehničke intervencije i to:

– od 11:30 do 12:30 sati, u Strugama, gdje je vršila popravak crijepa na kući, te

– od 13:00 do 15:15 sati, u Gnjilištima, gdje je uklonila stablo.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri tehničke intervencije, i to: jedna na isključivanje plinske instalacije u stambenom objektu, jedna na sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja: Sarajevo i Tuzlu, zbog dugotrajne magle po kotlinama.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR