Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         499 (pripremno stanje), jučer 506,

Bosanski Šamac…………………………          310 (normalno stanje), jučer 342,

Orašje…………………………………….           552 (normalno stanje), jučer 567.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,65 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 12,00 m3/s.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 17:25 do 17:46 sati u naselju Đikovina, gdje je gorio dimnjak.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:36 do 18:20 sati u naselju Betonsko, gdje je gorio dimnjak.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 7. muslimanske brigade, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u  ulici Dahirovac, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Sarajevska br 137, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri inervencije i to jednu veću na gašenju požara u poslovnom prostoru u ul. Igmanska bb, općina Hadžići i dvije manje i to jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu na gašenju zapaljenog stuba za elektičnu energiju.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Bosne Srebrene, gdje je gorio stan.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Bihaćkih Branilaca, gdje je gorjela kuća.

 

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje regije Sarajevo, zbog moguće magle po kotlinama.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR