Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.08.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornja Kalesija, gdje je gorio automobil. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina  imala je intervenciju na gašenju požara od 04:30 do 05:30 sati u mjestu Kulište, gdje je došlo do požara na stambenom objektu-kući. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:55 do 12:35 sati, gorjela trava u Raštanima,

– od 19:46 do 21:20 sati, gorio otpad u Baćevićima,

– od 20:36 do 21:10 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Žovnici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:30 do 09:00 sati, gorjelo smeće na Počitelj brdu,

– od 10:45 do 11:05 sati, gorio biljni otpad u Čeljevu,

– od 11:45 do 13:10 sati, gorjele električne instalacije na obiteljskoj kući u Čeljevu,

– od 17:40 do 18:05 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Grabovinama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:50 do 14:25 sati, na lokalitetu Brig, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca s  vatrogasnim vozilom,

– od 16:50 do 18:10 sati, u mjestu Ljuti Dolac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 5.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca s  vatrogasnim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada (auto guma) na otvorenom prostoru.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 15:20 do 15:55 sati, otvaranje vrata na obiteljskoj kući u Trebižatu,

– od 20:45 do 21:00 sati, obilazak odlagališta u Adi.

 

Unsko-sanski kanton

Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tehničku intervenciju na sapiranju kolovoza u mjestu Polje

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju preventivnog pregleda vozila iz kojeg je izbijao dim. Pregledom je utvrđeno da se ne radi o požaru na vozilu.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je dvije tehničke intervencije na sapiranje platformi na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Travnik, Hadžići i grada Srebrenik timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su pet eksplozivnih sredstava.

 

Aktivnosti na pružanju međunarodne pomoći Republici Sloveniji

 

U toku jučerašnjeg dana održana je hitna telefonska sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je prihvaćena informacija  Federalne uprave civilne zaštite o katastrofalnim poplavama u Republici Sloveniji s prijedlogom odgovora na zahtjev Republike Slovenije za pružanje međunarodne pomoći u saniranju posljedica poplava. Na sjednici je donesen zaključak kojim se  daje saglasnost Vijeću ministara BiH da upute operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine u okviru operacije pružanja međunarodne pomoći.  Federalna uprava civilne zaštite je u ime Vlade Federacije BiH, putem Ministarstva sigurnosti BiH, dostavila Vijeću ministara BiH  navedeni Zaključak.

Vlada Federacije BiH  zadužila je Federalnu upravu civilne zaštite da koordinira pripreme za upućivanje međunarodne pomoći u Republiku Sloveniju, a po okončanju aktivnosti na pružanju pomoći izvijesti Vladu Federacije BiH. Također, ova Uprava zadužena je i da Federalnom ministarstvu finansija dostavi zahtjev za izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH za 2023.godinu, za finansiranje troškova angažovanja ljudstva i mehanizacije službi zaštite i spašavanja.

Na osnovu informacija kojma raspolaže Federalni operativni centar, danas u 11:00 sati zakazana je hitna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj će se razmatrati donošenje dvije neophodne odluke vezano za slanje ljudstva i mehanizacije službi zaštite i spašavanja Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH i Republičke uprave civilne zaštite Republike srpske na otklanjanju posljedica poplava u Republici Sloveniji.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR