Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Miričina, gdje je gorjela porodična kuća.

Općina Banovići. Vatrogasna jednica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u  ul. Željeznička, gdje je gorio dimnjak.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 10:50 sati, u Adi, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:40 do 13:30 sati, u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:35 do 20:30 sati u Krehin Gradcu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara od 06:45 do 08:00 sati, na lokalitetu Prudi, gdje je gorio dimnjak kuće. Požar je ugašen.

Općina Busovača. Vatrogasci vatrogasnog društva Busovača  imali su  intervenciju na gašenju požara od 19:25 do 20:30 sati, na lokalitetu Mihaljevići gdje je gorjela krovna konstrukcija kuće. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ozimice II,gdje je gorio dimnjak.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Šabića klanac, gdje je gorio dimnjak.

  

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja Grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

Kanton Sarajevo

Vodosnabdjevanje u Kantonu Sarajevo je uredno, osim u dijelovima pojedinih naselja gdje se vrše planske popravke kvarova na vodovodnoj mreži.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Žepče, Drvar i gradova Tuzla, Lukavac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog niske temperature zraka i do  -7 °C.

 

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica -9; Livno i Tuzla -8; Ivan Sedlo i Sokolac -7; Drvar i Gradačac -5; Bihać, Sarajevo i Široki Brijeg -4; Banja Luka, Bugojno, Sanski Most i Stolac -3; Prijedor i Zenica -2; Trebinje 1; Mostar 2; Neum 4°C.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR