Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jednica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Hasana Kikića, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjica imala je intervencije na gašenju požara od 21:38 do 22:16 sati, u ulici Varda, gdje je gorio automobil, te jednu intervenciju u naselju Glavičine, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući.

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 14:45 do 16:15 sati, kod Vitisa, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenog otpada i automobila.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na  gašenju požara u mjestu Donja Gračanica, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa), požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 4 Juli, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u firmi Alma Fashion doo Travnik, gdje su gorjele elektroinstalacije. Požar je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ozimice I, gdje je gorio dimnjak.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja Grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 Kanton Sarajevo

Vodosnabdjevanje u Kantonu Sarajevo je uredno, osim u dijelovima pojedinih naselja gdje se vrše planske popravke kvarova na vodovodnoj mreži.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Sanski Most, Glamoč i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 5 eksplozivnih sredstava i streljivo 4 kom.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog niske temperature zraka, minimalna temperatura oko -6 °C.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR