Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.01.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         423 (pripremno stanje), jučer 394,

Bosanski Šamac…………………………          210 (normalno stanje),  jučer 165,

Orašje……………………………………..          431 (normalno stanje),  jučer 377.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Mahmutovići, gdje je gorio automobil. Požar je ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara od 03:30 do 04:30 sati u ulici Kozara, gdje su gorio automobil. Požar je ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara u restoranu „Etna“,  gdje su došlo do požara u kuhinji. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jednica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Dubravska, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je lokalizovan i ugašen, bez veće materijalne štete.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Arnautovići, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:05 do 15:50 sati, gorjela trava i nisko raslinje u Trebižat Polju,

– od 16:23 do 17:20 sati, gorjela trava i trska u Gabela Polju,

– od 17:22 do 18:30 sati, gorjelo smeće u neposrednoj blizini električnog stuba na Jasenici.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:48 do 14:15 sati, gorio dimnjak u Ul. Orašje II na broju 70,

– od 00:20 do 00:45 sati, gorio dimnjak u Ul. Orašje II na broju 70.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 00:17 do 00:45 sati, u Ul. Proleterskih brigada, gdje je gorio kontejner.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 23:37 do 00:50 sati u naselju Vitkovići, u ulici Mensuda Baića Baje, gdje je gorio dimnjak stambene zgrade. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 15:00 do 16:10 sati, ispomoć „Crvenom križu“,

– od 19:10 do 19:25 sati, obilazak gradske deponije smeća u Adi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 15:30 do 16:30 sati tehničku intervenciju na prijevozu vode za branu „HE Jablanica“.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije tehničke intervencije, i to:   jednu asistenciju nakon saobraćajnog udesa u kojem je učestvovalo više vozila i jednu intervenciju na otvaranju zaglavljenih vrata stambenog objekta.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je od 10:18 do 10:50 sati tehničku intervenciju na otvaranju zaključanog stana u naselju 17.Viteške.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničku intervenciju na spašavanju životinje (mače) iz šahta u Ul. ulici A. Izetbegovića.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne i sniježne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja Grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Tomislavgrad i Olovo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su četiri eksplozivna sredstva, eksploziv 500 grama i streljivo 1006 komada.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih niskih temperature zraka koje će iznositi i do  -9 °C,  a na planinama i do -13°C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR