Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………         472 (pripremno stanje), jučer 465,

Bosanski Šamac………………………..          267 ( normalno stanje), jučer 255,

Orašje…………………………………….          476 (normalno stanje),  jučer 459.

 POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Izeta Sarajlića, gdje su gorjele električne instalalacije.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je ntervencije na gašenju požara i to:

– od 10:35 do 11:45 sati, na gradskoj deponiji Ada gdje je gorio otpad te

– od 16:40 do 17:10 sati, na gradskoj deponiji Ada gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je ntervenciju na gašenju požara od 18:40 do 19:20 sati, u Paprasku , gdje je gorio dimnjak.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet intervencija i to: jednu veću i četiri manje intervencije.

Veća intervencija je na gašenju prizemlje kuće u naselju Donja Raštelica (Općina Hadžići). Dojava o požaru je primljena u 02:44 sati. U gašenju je učestvovalo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 03:23 sati, a likvidiran je jutros u 08:00 sati. Povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije: dva gašenja kontejnera sa otpadom, jedno gašenje pomoćnog objekta-šupe i obezbjeđenje javnog događaja (koncert).

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 16:05 sati, u mjestu Knešpolje (Široki Brijeg), gdje je gorjelo vozilo. Pričinjena je veća materijalna šteta. U intervenciji su učestvovala tri vatrogasca s vozilom.

 Tehničke intervencije

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju u mjestu Harmani, gdje je uklanjanjala lim koji je visio sa zgrade.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa  imala je tehničku intervenciju u mjestu Stegarići, na izvlačenju lakše povređenog lica iz automobila poslije saobraćajne nesreće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju

od 10:30 do 11:15 sati, gdje je vršila ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija stare općine.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Obilne kišne padavine proteklih dana uzrokovale su lagano zamućenje na vodozahvatu izvorišta rijeke Radobolje. Prema do sad urađenim analizama, voda je mikrobiološki ispravna. JP Vodovod Mostar preporučuje korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. JP Vodovod Bihać preporučuje korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za centralni dio Federacije BiH, zbog magle po kotlinama.

  

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR