Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………         473 (pripremno stanje), jučer 472,

Bosanski Šamac………………………..          268 ( normalno stanje), jučer 267,

Orašje…………………………………….          494 (normalno stanje),  jučer 476.

  POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Alije Izetbegovića, gdje je gorio kontejner za otpad.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:55 do 13:05 sati u WC-u robne kuće Mepas, gdje je gorila plastična kutija za papir,

– od 17:55 do 18:35 sati u Opinama, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara

od 08:15 do 09:40 sati, na gradskoj deponiji Ada gdje je gorio otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 18:26 do 19:17 sati u ulici Kolonija, gdje je gorio dimnjak.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su devet intervencija, i to: dvije na gašenju zapaljenih električnih instalacija (stambeni objekat i prodajni štand), jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju ponovo aktiviranog zgarišta stambenog objekta (požar zabilježen u izvještaju od prethodnog dana), jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, dvije na gašenju zapaljenog pomoćnog objekta, jednu tehničku intervenciju (otvaranje vrata lifta) i jednu asistenciju KJU za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Obilne kišne padavine proteklih dana uzrokovale su lagano zamućenje na vodozahvatu izvorišta rijeke Radobolje. Prema do sad urađenim analizama, voda je mikrobiološki ispravna. JP Vodovod Mostar preporučuje korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilnije kišne padavine proteklih dana uzrokovale su zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. JP Vodovod Bihać preporučuje korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja: Livna i Mostara, zbog očekivane količine padavina između 20 i 40 l/m2.

 

                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR