Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 07./08.06.2023. godine, do 10:00 sati

 

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,52  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,61 m3/s.

Grad Gračanica. Na području grada Gračanice pod vodom se još uvijek nalazi oko 5 ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta u naseljima Jaruge – Miričina, Ibrić Polje – Orahovica i Donja Lohinja.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………      392 (pripremno stanje), jučer 390,

Bosanski Šamac………………………..       254  (normalno stanje),  jučer 275,

Orašje…………………………………….       495  (pripremno stanje),  jučer 522.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općina Pale u FBiH. Dana 07.06. u poslijepodnevnim satima došlo je do jakog kišnog nevremena u općini Pale FBiH (MZ Hrenovica), gdje se potok Vinčica izlio iz svog korita i poplavio Industrijsku zonu-bivša kasarna kao i porodične kuće. Nije pričinjena veća materijalna šteta,  jer se voda naglo povukla u korito.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju pomoćnog objekta u ul. Aladina Mustajbašića.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je interevenciju na gašenju požara od 20:03 do 20:30 sati, u ul. Mehe Drljevića (nekadašnji dom armije). Intervenisala su dva vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog otpada, jedna intervencija na gašenju zapaljenog automobila, jedna intervencija zbog pojave dima u podrumu stambenog objekta te jednu tehničku intervenciju (tankiranje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica vršila je dopremanje vode na branu od 12:00 do 13:00 sati.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 21:00 do 21:20 sati, gdje su vršili obilazak odlagališta u Adi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice imala je intervenciju na uklanjanju stabla sa saobračajnice u ul. Travnička.

 

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Dana 07.06.2023.god  u naselju Lendići, kantonalna veterinarska inspekcija izvršila  je eutanaziju i ukop 23 životinje zaraženih brucelozom.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Lukavac, Tešanj i Hadžići, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su devet eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 2:00 sati, mjestu Čunište.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za sve dijelove BiH zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

 

 

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR