Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,53  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,62 m3/s.

Grad Gračanica. Na području Grada Gračanica pod vodom se još uvijek nalazi oko 10 ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta u naseljima Jaruge – Miričina, Ibrić Polje – Orahovica i Donja Lohinja.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………      390 (pripremno stanje), jučer 426,

Bosanski Šamac………………………..       275  (normalno stanje),  jučer 328,

Orašje…………………………………….       522  (pripremno stanje),  jučer 571.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 17:35 do 18:20 sati u mjestu Kulište, gdje je gorio stambeni objekat.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara od 20:45 sati u naselju Križ, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Jučer u 12:31 sati nakon dojave od strane dežurnog Policijske postaje Ljubuški da se u naselju Pobrišće nalazi starija muška osoba koja se ne javlja na poziv susjeda, na mjesto događaja stigla su tri vatrogasca sa dva vozila vatrogasne jedinice grada Ljubuškog. Prilikom ulaska u kuću vatrogasci su zatekli stariju mušku osobu koja nije davala znakove života.Na mjestu događaja bili su policijski službenici i djelatnici Doma zdravlja Ljubuški.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je pet tehničkih intervencijai to:

– četiri intervencije na ispumpavanju vode ( dvije intervencije ispumpavanje vode iz dvorišta i dvije intervencije ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija), te jednu na otvaranju lifta gdje je  jedna osoba bila zaglavljena u liftu stambene zgrade.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tehničku intervenciju od 17:30 do 20:30 sati u mjestu Japića Brdo, gdje je vršila ispumpavanje vode iz stambenog objekta.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri tehničke intervencije (jednu na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jednu na sapiranju kolovoza nakon saobraćajnog udesa i jednu na otvaranju vrata na privatnoj kući).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 10:10 do 11:05 sati gdje su vršili ispumpavanje vode iz prostorija  VI O.Škole  u ul. Alekse Šantića.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 21:00 do 21:20 sati, gdje su vršili obilazak odlagališta u Adi.

 

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog nevremena koje je juče u poslijepodnevnim satima zahvatilo naš Kanton bilo je više kratkotrajnih prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Elektroenergetski sistem je stabilan.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Maglaj, Bužim i gradova Tuzla, Goražde, Visoko, Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 17 eksplozivnih sredstava i streljivo 20 kom.

 

OSTALO

Potraga za nestalom osobom

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 21h mjesto Čunište. Oružane snage Bosne i Hercegovine, su u proteklom vikendu (subota i nedjelja) učestvovali u potrazi na nestalim sa 30 vojnika, čime je i završio njihov angažman. U toku današnjeg dana u potrazi će učestvovati 7 pripadnika Službe zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, općinske Službe civilne zaštite Olovo, gdje će se pretražiti korito rijeke Krivaje sa čamcem. Takođe u potrazi i dalje učestvuju članovi porodice.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za sve dijelove BiH zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR