Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

Tuzlanski kanton

 Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,55  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,63 m3/s.

Grad Gračanica. Uslijed smirivanja vremenske situacije došlo je do opadanja vodostaja rijeke Spreče i povlačenja vode u korito. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac jutros u 08,00 sati iznosio je 223 cm.

Još uvijek je pod vodom oko 20 Ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………      426  (pripremno stanje), jučer 474,

Bosanski Šamac………………………..       328  (normalno stanje),  jučer 386,

Orašje…………………………………….       571  (pripremno stanje),  jučer 630.

 POŽARI 

 Srednjobosanski kanton      

 Općina Jajce. Vatrogasci TVJ Jajce imali su intervenciju na gašenju požara u ulici Zmaja od Bosne, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara u ulici Žarka Vukovića, gdje je gorio stan, te jednu intervenciju na gašenju otpadnog materijala u kontejneru.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac imala je jednu intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila u naselju Huskići.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:12 do 21:15 sati, u mjestu Rodoč, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:25 do 19:45 sati, u mjestu Pelinama, gdje je gorio otpad.

 Unsko-sanski kanton

 Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Polište, gdje je gorio stambeni objekat.

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gračanica (put prema Prhinju), gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom. Požar je ugašen.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Velika Kladuša, Novi Travnik i gradova Goražde, Orašje, Mostar, Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava.

 OSTALO

 Potraga za nestalom osobom

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 21 h u mjestu Čunište.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za sve dijelove BiH izuzev  Hercegovine i zapadne Bosne zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR