Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.06.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE- VODOSTAJI 

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,48  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,59 m3/s.

Grad Gračanica. Na području Grada Gračanica pod vodom se još uvijek nalazi oko 5 Ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta u naseljima Jaruge – Miričina, Ibrić Polje – Orahovica i Donja Lohinja.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jednica općine Sanski Most imala je intervenciju od 07:10 do 08:25 sati u ul. Ključka, gdje je došlo do požara na stambenom objektu. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:30 do 22:00 sati, u Adi, gdje je gorio otpadni materijal.

Grad konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara  od 17:55 do 18:35 sati, u Čelebićima, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri intervencije i to: na gašenju niskog rastinja, na gašenju kabastog otpada na otvorenom prostoru, tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana, te obezbjeđenje u toku tankanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 19:05 do 20:05 sati, na ispumpavanju vode ispod nadvožnjaka u Zaliku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 20:00 do 20:20 sati, gdje su vršili obilazak odlagališta u Adi.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Teočak. Dana 9.6.2023. godine, Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Tuzla prijavljeno je aktiviranje klizišta na lokalitetu Prisoje, u blizini kamenoloma koje je ugrozilo lokalni put.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Tuzlanski kanton

Općina Teočak. U kasnim poslijepodnevnim satima olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i jakom kišom zahvatilo je područje općine Teočak. Veliki bujični vodotoci su oštetili veliki broj lokalnih saobraćajnica. Na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite proglašeno je stanje prirodne nesreće. Ekipe civilne zaštite su cijelu noć radile na čišćenju nanosa. Prema trenutno dostupnim informacijama nema povrijeđenih ljudi. Službenici KUCZ Tuzla su otišli u obilazak ugroženog područja. U toku dana se očekuje više informacija sa područja općine Teočak.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Pale FBiH, Ilidža, Centar – Sarajevo, te gradova Cazin i Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 17 eksplozivnih sredstava i eksploziva 500 gr.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo.  I dalje traje potraga za nestalim muškarcem, čiji nestanak je prijavljen dana 30.05.2023. godine u 21:00 sati, u mjestu Čunište.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za sve dijelove BiH, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

 

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR