Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 07./08.03.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00h

Bosanski Brod……………………………  488   ( pripremno stanje), jučer 486,

Bosanski Šamac…………………………   374  ( normalno stanje),  jučer 373,

Orašje…………………………………….    601  ( pripremno stanje), jučer 603.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,28  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 8 cm.  Ispust kroz temeljne otvore iznosi 53,87 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 246 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Jučer u isto vrijeme iznosio je 256 cm.

 

POŽARI 

 

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na obiteljskoj kući u Odžaku.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara trave u naselju Doboj. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije i to: tehničku intervenciju na odvozu tehničke vode u Azil za pse, Stranjani, te intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naselju Kanal. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:40 do 16:30 sati gdje je gorio pogon/ hala u Aluminijskom kombinatu, te
  • od 15:15 do 15:45 sati gdje je prijavljen dim iz stana u ul.K.Zvonimira.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara o 21:30 do 22:55 sati gdje je gorio osobni automobil u Borojevićima.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, površine oko 2000m² u naselju Mionica- Krčevine.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na stambenom objektu – kuća u naselju Plane.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mrdići, gdje je gorio stub od električne energije.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, jednu na gašenju šupe i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervenvije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 13:30 do 15:00 sati na otvaranju vrata stana u naselju Kružanj.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 11:00 do 14: 30 sati, na čišćenju snijega prema selu Dubočani.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 07.03.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 07.03.2023 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Skver

 

Kanton Sarajevo

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je dana, 07.03.2023.godine, u skladu sa Planom intervetnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo epizodu „ Pripravnost “ u svim zonama Kantona Sarajevo.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Donji Vakuf, Tešanj, Usora, Vogošća i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za cijelu BiH zbog mogućih udara vjetra do 60 km/h.

 

 

                                                                                                                                                                                                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR