Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.03.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Federalni hidrometeorološki zavod, na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavljaju Obavjest br. 05/2023, o mogućim bujicama / klizištima na slivu Jadranskog mora, usljed padavina koje se očekuju u narednim danima. Hidrološka prognoza se odnosi na pritoke rijeke Neretve.

Očekivani početak događaja: 09. 03. 2023. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 10. 03. 2023. godine

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00h

Bosanski Brod……………………………  489   ( pripremno stanje), jučer 488,

Bosanski Šamac…………………………   364  ( normalno stanje),   jučer 374,

Orašje…………………………………….    604  ( pripremno stanje),  jučer 601.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,20  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 8 cm.  Ispust kroz temeljne otvore iznosi 53,63 m3/s.

Grad Gračanica. Uslijed otapanja snijega u proteklom periodu i porasta lokalnih vodotoka na području Grada Gračanica pod vodom je oko 5 do 10 Ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati, bio je 261 cm i u trendu opadanja je.

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 233 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Jučer u isto vrijeme iznosio je 246 cm.

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jednica grada Bihaća  imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Kostela, gdje je gorjela  šuma, te

– u ul. Nositelja Hrvatskog trolista, gdje je gorjela kartonska ambalaža iz trgovine u blizini benzinske pumpe Inter Butan. Požari su ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Stari grad, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica  općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio dimnjak iznad pizzerije Emma. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica  općine Kiseljak imala intervenciju na gašenju požara,  u naselju Ruševac, gdje je izgorio  krov stambenog objekta. Požar je ugašen, a materijalna šteta se procjenjuj.                            

Općina Vitez. DVD Stari Vitez, imalo je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio  dimnjak u mjestu Bukve. Požar je ugašen.

  Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara

od 15:05 do 15:30 sati, u Čeljevu, gdje je  gorjela trava uz magistralni put  M17.

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara,  gdje je gorio napušteni stambeni objekt  u MZ Babići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama i to u naselju Lipnica i Bogumilskoj ulici. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela šume i nisko rastinje na manjoj površini u blizini fabrike Koksara. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja na otvorenom prostoru.

Tehničke intervenvije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

– od 19:35 do 20:00 sati , otvaranje stana na Tekiji, te

– od 23:15 do 23:35 sati , otvaranje stana u ul. kneza Branimira.

 KLIZANJE TLA 

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Dana 8.3.2023. godine, Gradska služba civilne zaštite Grada Gračanica je zaprimila dojavu o reaktiviranju klizišta na području naselja Buk. Službenici civilne zaštite su zajedno sa stručnim saradnikom za geologiju izašli na lokalitet reaktiviranog klizišta, o čemu će naknadno biti sačinjen zapisnik.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 8.3.2023. godine,  odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac dok se na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice i Mobilna, Srebrenik nije mogao ocijeniti.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Jajce, Teočak, Travnik i gradaova Ljubuški i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su pet eksplozivnih sredstava, streljivo 1040 komad i četiri školska upaljača.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za regije: Bihać, Tuzlu i Sarajevo zbog mogućih udara vjetra između 40 i 60 km/h.

                                                                                                                                                                                                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR