Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.03.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00h

Bosanski Brod……………………………  486   ( pripremno stanje), jučer 493,

Bosanski Šamac…………………………   373  ( normalno stanje),  jučer 377,

Orašje…………………………………….    603  ( pripremno stanje), jučer 609.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,396 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 3 cm.  Ispust kroz temeljne otvore iznosi 53,87 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 256 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Jučer u isto vrijeme iznosio je 267 cm.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:41 do 21:15 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio dimnjak.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzla imala je dvije intervencije na gašenju otpada u kontejneru.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 10 intervencija, od čega dvije tehničke (otvaranje zaglavljenih vrata). Požarne intervencije se odnose na: gašenje zapaljenog otpada u kontejneru (2), gašenje zapaljenih automobila (2), gašenje zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu, gašenje požara u pomoćnim prostorijama (podrum) u stambenoj zgradi, gašenje zapaljene ograde na gradilištu, izlazak na teren vezano za pojavu dima u stambenom objektu.

 

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. 07.03.2023g. Od gradskog operativnog centra zaprimljena je informacija da je na području MZ BUK došlo do reaktivacije klizanja tla gdje je došlo do oštećenja nekategorisanog puta i onemogućen prilaz za dva stambena objekta te dio poljoprivrednog zemljišta. Ugrožen jedan stambeni objekat i jedan pomoćni objekat.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 06.03.2023 godine, se ne može ocijeniti na lokalitetima Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac. Kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Skver.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Zbog kvara, od 23:00 sati, u prekidu je DV 20kV Mihaljevac-Vrelo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja vode na glavnom vodocrpilištu na području grada Ljubuškog, pa je prije upotrebe istu potrebno prokuhati.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Travnik, Centar-Sarajevo i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva.

 

OSTALO 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona zbog mogućih udara vjetra od 40 do 50 km/h, od 12:00 do 16:00 sati.

 

                                                                                                                                                                                                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR