Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.03.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00h

Bosanski Brod……………………………  493 (pripremno stanje), jučer 487  ,

Bosanski Šamac…………………………   377  ( normalno stanje), jučer 371  ,

Orašje…………………………………….    609  ( normalno stanje), jučer 599  .

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,39  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 2 cm.  Ispust kroz temeljne otvore iznosi 68,25 m3/s.

Grad Gračanica

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac jutros u 07.00 sati iznosi 299 cm uslijed čega je došlo do plavljenja priobalnog dijela poljoprivrednog zemljišta ukupne površine cca 10 Ha. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Općina Doboj Istok

Uslijed otapanja snijega u toku vikenda došlo je do porasta vodostaja lokalnih vodotoka i izlijevanja rijeke Spreče u priobalnom pojasu. Pod vodom se nalazi oko 5 Ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 267 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Jučer u isto vrijeme iznosio je 278 cm. Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava.

 

POŽARI 

 

Hercegovačkonerertvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:50 do 13:35 sati u Rabini, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 12:35 do 14:50 sati na Fortici, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 16:40 do 18:05 sati na Fortici, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 17:11 do 17:35 sati u Pasjaku, gdje je gorio otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 19:20 sati u Gradnićima, gdje je gorjela trava i nisko raslinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.  Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Mujadžići,gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući. Požar ugašen,

– u Ulici Mushina Rizvića gdje je gorio kontejner sa otpadom. Požar ugašen.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 00:10 sati u mjestu Dabravine-Polje, gdje je gorjela kuća. Požar je gasilo sedam vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 2 veće i 4 manje intervencije.

Veće intervencije su:

Dana 05.03.2023.godine u 22:00 sati u ulici Stupska br.28 gdje je gorjelo prizemlje stambenog objekta. Požar lokaliziran u 22:27 sati a potpuno ugašen u 22:55 sati. Na gašenju požara učestvovalo 8 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena materijalna šteta.

Dana 06.03.2023.godine u 06:45 sati na lokalitetu Baćci – Trnovo, gdje je gorio planinarski dom. Požar ugašen u 08:45 sati. Na gašenju požara učestvovalo 12 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica, pričinjena materijalna šteta.

Manje intervencije: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i dvije tehničke intervencije (otvaranje zaglavljenih vrata i prozora).

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Šehidska, gdje je gorio dimnjak. Požar ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Radići, gdje je gorjela  porodična kuća. Požar je ugašen uz pričinjenu veću materijalnu štetu.

Općina Busovača. Dobrovoljno vatrogasno društvo općine Busovača imalo je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.  

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 5.3.2023. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac a na lokalitetu Skver odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Bukinje, Živinice i Mobilna: Srebrenik nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja vode na glavnom vodocrpilištu na području grada Ljubuškog, pa je prije upotrebe istu potrebno prokuhati

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR