Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.12.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………         499 (pripremno stanje), jučer 475,

Bosanski Šamac…………………………          321 (normalno stanje), jučer 293,

Orašje…………………………………….           541 (normalno stanje), jučer 516.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,80 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 12,00 m3/s.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 01:58 do 02:17 sati, u Ul. Kralja Tomislava 41, gdje je gorio usisivač u prostorijima “Lutrije  BiH”.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je u 22:30 sati intervenciju na gašenju požara u naselju Vidikovac, Grad III, gdje je gorio dimnjak. Požar su gasila tri vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– ulica Bećarevac, gdje je gorio dimnjak,

– prigradsko naselje Ljubače, gdje je gorjela građa firma „DEZEN“.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Dezen“ koja se nalazi na granici izmedju Grada Živinice i Grada Tuzla. Dojava o požaru zaprimljena u 18:26 sati da gori kontejner u krugu firme koji je bio pun zapaljivih materijala, a oko kontejnera se nalazila suha drvena građa. Na teren su izašle PVJ  Živinice i PVJ Tuzla, lokalizovale požar i u potpunosti ga ugasile, bez većih materijalnih šteta. Tokom požara nije bilo povrijeđenih lica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Obišenjak,Turbe, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. Nositelja hrvatskog trolista, gdje je gorjelo zapaljeno smeće.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je od 15:12 do 16:00 sati tehničku intervenciju na ispiranju platoa i pločnika kod zgrade gradskog poglavarstva.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 08:40 do 09:00 sati tehničku intervenciju na ispomoći nepokretnoj osobi u Tasovčićima.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 18:30 do 19:00 sati tehničku intervenciju na uklanjanju grana sa puta Jablanica – Doljani.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije tehničke intervencije, i to:   jednu asistenciju nakon saobraćajnog udesa i jednu na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Zbog pucanja glavne vodovodne cijevi u prekidu je vodoopskrba zapadnog dijela općine. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Gornji Vakuf – Uskoplje i Pale FBiH, te gradova Široki Brijeg i Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 14 eksplozivnih sredstava i streljiva 472 komada.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Bosne, gdje se očekuje visina novog snježnog pokrivača od 5 do 10 centimetara u planinskim područjima.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR