Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.11.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 7 intervencija: gašenje dimnjaka u restoranu (1), gašenje otpada na otvorenom prostoru (1), gašenje zapaljenih guma na otvorenom (1), gašenje manjeg požara u stanu (1), dvije tehničke intervencije (zaglavljeni lift i drvo na cesti) i jednu intervenciju obezbjeđenja (nogometna utakmica).

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 01:30 do 02:33 sati u tvornici Graewe, gdje je gorio dio tehničke linije.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 19:10 do 19:30 sati, gdje je vršila obilazak gradske deponije otpadnog materijala u Adi.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 12:00 do 15:00 sati, gdje je vršila obezbjeđenje fudbalske utakmice na gradskom stadionu.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra koji je zahvatio  u toku noći veći dio Kantona, došlo je do više kvarova  na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. Većina kvarova je otklonjena, ali još uvijek bez napona su sljedeći dalekovodi: u gradu Bihać dv 10 kV Izačić,u gradu Cazin dv 10 kV Podgredina,u gradu Bosanska Krupa dv 10 kV  Jasenica, u općini Sanski Most  dv 10 kV Jelaševac i Grader i u općini Velika Kladuša dv 10 kV  Crvarevac.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za područje Bosne i Hercegovine, zbog mogućih jakih do olujnih udara vjetra, te lokalno jačih pljuskova. Lokalni pljuskovi očekuju se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Udari juga između 60 i 80, lokalno do 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, od 20 do 40, lokalno do 50 l/m2.

 

 

 

 

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR