Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.10.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na teretnom motornom vozilu u naselju Šići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara stambene jedinice u zgradi u ulici 119 MMB. Na intervenciju izašlo osam vatrogasaca sa tri vozila. Spriječeno je širenje požara na druge stambene jedinice. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:45 do 12:40 sati, gdje je gorio otpadni materijal u Rodoču.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:55 do 15:35 sati, gdje je gorio otpadni materijal u Ševaš Njivama, te
  • od 16:10 do 16:35 sati, gdje je gorio biljni otpad i trava u Grabovinama.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 18:30 sati, gdje je gorio otpadni materijal u kontejneru na lokaciji Vidovo Polje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00  do 13:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Dobrigošću.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog kabastog otpada na otvorenom prostoru, jedna na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna manja intervencija u stambenom prostoru, jedna na spašavanju ugrožene životinje, te jedna na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije tehničke intervencije i to:

  • na sapiranju magistralnog puta M5 poslije saobraćajnog udesa, te
  • u ulici Mustafe Omerovića br.71 vatrogasna jedinica izvršila tehničku intervenciju otvaranja vrata (zaključana starija osoba u porodičnoj kući).

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju od 15:00 do 15:30 sati, na otčepljivanju šahta u ul Ludviga Pavlovića, na intervenciji učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Dva vatogasca PVP Široki Brijeg  s jednim vozilom bili su angažirani u vremenu od 09:00 do 13:00 sati, u sklopu obuke koja se održava u dječijim vrtićima na području grada Š.Brijeg.

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

 

Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desilo se šest saobraćajnih nezgoda. Jedno lice je smrtno stradalo, pet lica zadobilo je lakše tjelesne povrede, te je pričinjena materijalna šteta.

 

 

 

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR