Timovi za UES FUCZ i policije Češke Republike proveli operaciju uklanjanja eksplozivnih sredstava u krugu bivše kasarne Žunovnica

Na lokaciji nekadašnjeg vojnog objekta u Žunovnici u općini Hadžići provedena je operacija sistematske pretrage površine kontaminirane eksplozivnim sredstvima. Ove aktivnosti se obavljaju u okviru pilot projekta koji je odobren Odlukom Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini od 30. 08. 2023. godine. Operacije uklanjanja eksplozivnih sredstava na ovoj lokaciji provode se u okviru testne faze Nacrta Standarda za uklanjanje eksplozivnih sredstava u BiH. Radi se o eksplozivnim sredstvima koja su razasuta na velikom dijelu površine ovog bivšeg vojnog objekta nakon eksplozije skladišta tokom 1995. godine. Radove na ovom zadatku izvodili su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Pirotehničke službe Policije Republike Češke. Radi se o dugogodišnjoj uspješnoj saradnji timova za uklanjanje eksplozivnih sredstava na osnovu potpisanog Memoranduma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na lokaciji nekadašnjeg vojnog objekta u Žunovnici u općini Hadžići. Cilj ovog Memoranduma je, između ostalog, međusobna razmjena iskustava i saznanja do kojih se došlo u dosadašnjem radu na površinama kontaminiranim eksplozivnim sredstvima kako bi se eventualna bolja rješenja ugradila u Nacrt Standarda za uklanjanje eksplozivnih sredstava u BiH. Očišćena površina ovim projektom iznosi oko 10.000 m2.

Na osnovu Memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na lokaciji nekadašnjeg vojnog objekta u Žunovnici u općini Hadžići započeto je sa provođenjem operacija sistematske pretrage površine kontaminirane eksplozivnim sredstvima.

Ove aktivnosti se obavljaju u okviru pilot projekta koji je odobren Odlukom Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini od 30. 08. 2023. godine.

Operacije uklanjanja eksplozivnih sredstava na lokaciji Žunovnica provode se u okviru testne faze  Nacrta Standarda za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini. Radi se o eksplozivnim sredstvima koja su razasuta na velikom dijelu površine bivšeg vojnog objekta u Žunovnici nakon eksplozije skladišta tokom 1995. godine.

Radove na ovom zadatku izvode pripadnici Federalne uprave civilne zaštite sa pripadnicima Pirotehničke službe Policije Republike Češke. Radi se o dugogodišnjoj uspješnoj saradnji timova za uklanjanje eksplozivnih sredstava na osnovu pomenutog Memoranduma o razumijevanju sa ciljem međusobne razmjene iskustava i saznanja do kojih se došlo u dosadašnjem radu na površinama kontaminiranim eksplozivnim sredstvima kako bi se eventualna bolja rješenja ugradila u Nacrt Standarda za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Bosni i Hercegovini.

Površina koja je očišćena ovim projektom iznosi oko 10.000 m2.

Predstavnici Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini obišli su pirotehničare Federalne uprave civilne zaštite i Policije Republike Češke na lokaciji bivše vojne kasarne Žunovnica u Hadžićima na kojoj se izvode radovi na uklanjanju eksplozivnih sredstava i sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva sigurnosti BiH, BHMAC-a i Općine Hadžići razgovarali o značaju realizacije ovog projekta, kao i o nastavku saradnje Federalne uprave civilne zaštite sa Pirotehničkom službom Policije Republike Češke na  uklanjanju eksplozivnih sredstava, kako na lokalitetu Žunovnice, tako i na drugim lokacijama u Bosni i Hercegovini na kojima postoji ova vrsta opasnosti za građane.