Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:50 do 11:45 sati, u naselju  Tekija, gdje je gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara u stambenom i poslovnom objektu.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Masle, gdje je gorio dimnjak. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u neposrednoj blizini Koksare, gdje su gorjele zapaljene gume. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gata, zaseok Hrabašić-Fatkići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 19:12 do 20:30 sati, u mjestu Mahmići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 13:55 do 16:25 sati, u mjestu Vejnac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje je gorio kontejner. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 10:50 do 11:45 sati, uklanjanje odlomljenog lima sa reklamnog panoa u Dubrovačkoj ulici,

– od 14:25 do 14:45 sati, otvaranje stana u Rudarskoj ulici.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 14:00 do 15:00 sati tehničku intervenciju na pročišćavanju kanalizacije u naselje Betonsko.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog kvara od 00:38 sati u prekidu je 20 kV dalekovod Krnjeuša.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovine, te zapadne i centralne Bosne, gdje se  očekuje vjetar brzine od 40-60 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR