Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03./04.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara, na lokaciji Čehaje gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Čaglićima, gdje je gorio pomoćni objekat (kotlovnica). Prouzrokovana je materijalna šteta, a prilikom gašenja povrijeđena je jedna osoba koja je prebačena u Službu hitne pomoći Tešanj, te
  • u Ul. Ali paše Hećimovića u gradu gdje je gorio otpadni materijal.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su četiri manje intervencije na gašenju požara i to: dimnjaka na stambenom objektu, otpada u devastiranom objektu, niskog rastinja, te zapaljenog automobila.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno imala je intervenciju na gašenju požara, u ulici Stjepana Radića na obiteljskoj kući u  Livnu, požar je lokaliziran, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije tehničke intervencije.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tehničku intervenciju na spašavanju jedne osobe iz putničkog automobila, koja je bila zaglavljena u vozilu poslije saobraćajne nesreće. Osoba je oslobođena i prebačena u Dom zdravlja Visoko.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 11:50 do 14:00 sati, na sapiranju stadiona u Ostrošcu.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je tehničku intervenciju, od 08:25 do 10:00 sati u mjestu Bajrići, izvlačenje povređene osobe iz automobila poslije saobraćajne nezgode. Prilikom intervencije pomoć su pružili i pripadnici vatrogasne jedinice grada Cazina jer Vatrogasna jedinica Bosanska Krupa nema adekvatnu opremu za izvođenje ovakvih intervencija.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 03.05.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje

i Lukavac.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog pojave mutnoće vode na svim izvorištima i u sistemu vodosnabijevanja grada Bihaća preporučuje se prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

 

Aktivnosti GSS-a Unsko-sanskog kantona

 

Unsko-sanski kanton

Dana 03.05.2023.godine, u 17:00 sati, putem telefona, Kantonalnom operativnom centru obratio se Lipović Ermin pripadnik Gorske službe spašavanja USK-a i saopštio da su dobili dojavu od Granične policije Velika Kladuša da je u blizini sa granicom R.Hrvatske, u reonu mjesta Johovica-Jošani pronađeno beživotno tijelo. Kako se radilo o nepristupačnom terenu zatražena je pomoć od GSS-a, koji su izišli na teren i pronašli beživotno tijelo. Po saznanju  radi se o migrantu starije životne dobi, koje je predato pogrebnoj službi općine Velika Kladuša. O svim aktivnostima upoznat je IOM i Služba za odnose sa strancima. Akcija GSS-a  završena je u 19:00 sati.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR