Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02.05./03.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su tri manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljenog automobila i dva obezbjeđenja (sportskog događaja i tankovanje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara

od 00:17 do 03:00 sati, na lokalitetu Lug naselje Zupčići, gdje je gorjela divlja deponija otpada. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca sa vozilom.

 Tuzlanski kanton

Općina Teočak. Dobrovoljna vatrogasna jedinica DVD općine Teočak imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Centar, gdje je gorjelo nisko rastinje. Opožareno je oko 0.5 ha. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca sa vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci Vatrogasnog društva općine Bugojno imali dvije intervencije i to:

– od 13:00 do 13:20 sati, u gradskom području, gdje je gorio kontejner sa otpadom, te

– od 21:45 do 22:15 sati, u gradskom području, gdje je gorio automobil. Požari su ugašeni.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 20:05 do 20:25 sati, gdje je vršila obilazak gradske deponije u Adi.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 19:55 do 20:25 sati, izvlačenje mačke ispod haube automobila na Tekiji.

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je tehničku intervenciju od 12:25 do 14:00 sati, u mjestu Bosanska Otoka, sapiranje ceste poslije saobraćajne nezgode.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na vađenju psa iz korita rijeke Lašve.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Krajine, zbog očekivanih kišnih padavina koje će iznositi preko 30 mm/m2 za 24 sata.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR