Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 01.05./02.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 15:55 sati u mjestu Lojićka, gdje je gorio otpad u kontejneru.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:55 do 18:10 sati, u ul. Fra Didaka Buntića, gdje je gorio otpad,

– od 22:30 do 22:48 sat, u Raštanima, gdje je gorio otpad,

– od 23:30 do 00:05 sati u ul. Franjevačka, gdje je  gorio otpad i trava.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija. Dvije požarne intervencije se odnose na gašenje zapaljenog automobila i gašenje zapaljenog otpada u kontejneru. Dvije tehničke intervencije se odnose na otvaranje zaglavljenih vrata automobila nakon saobraćajnog udesa, dok se jedna intervencija odnosi na obezbjeđenje javnog skupa.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokaciji Mitra Trifunovića, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokaciji Brčanska malta, gdje je gorio stambeni objekat,

– na stadionu Tušanj, gdje su gorjele tribine,

– na lokaciji Stupine, gdje je gorio otpad u kontejneru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio otpad u kontejneru.

 

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju  od 20:30 do 20:50 sati, gdje je vršila obilazak gradske deponije u Adi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju asistencije medicinskom timu, pri čemu je vršila otvaranja ulaznih vrata od kuće u kojoj se nalazila starija osoba bez svijesti.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 25  ,a na Ivan Sedlu  36 ,što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

OSTALO

 

BIHAMK

Zbog obilježavanja 1. maja, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na putevima u Bosni i Hercegovini..

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Krajine, zbog očekivanih kišnih padavina koje će iznositi preko 30 mm/m2 za 24 sata.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR