Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.05.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dobrnja, gdje je gorio  prodajni štand.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Branka Ćopića, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu (kući). Pravovremenom intervencijom jedinice dimnjak je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara na Staroj jami Kakanj, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Gotažde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 20:36 do 22:30 sati na lokalitet Kalac MZ Vitkovići, gdje je gorjela divlja deponija otpada.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 11:56 do 12:45  sati, na  izvlačenju osoba iz vozila nakon prometne nezgode na putu za Blagaj.

Grad Čapljina. . Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničku intervenciju od 21:00 do 21:20 sati u Adi, gdje je vršila obilazak gradske deponije.

Od 08:30 do 10:00 sati održana je zajednička vježba pod nazivom “Zajednički odgovor” u osnovnoj školi Vladimira Pavlovića u Čapljini.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 04.05.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je  u Mostaru 39, a na Ivan Sedlu 21 , što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog pojave mutnoće vode na svim izvorištima i u sistemu vodosnabijevanja grada Bihaća preporučuje se prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR