Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 03./04.04.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Gnojnica i Dračevici, gdje je gorjela trava i otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Zabrdalju i Čevelju, gdje je gorio: otpad, trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 20:50 do 21:15 sati, u ulici Suhi do, gdje je gorio dimnjak.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 21:20 sati, u ulici S.S.Kranjčevića, gdje je gorio dimnjak.

 Zapadno-hercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vagrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zavoznik i Uzarići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požari su ugašeni.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije. Dvije intervencije se odnose na gašenje zapaljenih dimnjaka, a jedna na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju u ul.1. marta, gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervencije na gašenju požara u naselu Porječani, gdje je gorio pomoćni objekat, te jednu intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila na autoputu A-1 koje se kretalo iz pravca Visoko – Sarajevo.

 Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su jednu intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje je gorio dimnjak. Intervencija na gašenju požara trajala je od 19:10 do 20:05 sati. Požar je ugašen.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 03.04.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka za dan 03.04.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac.

 Hercegovačkoneretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 30,  a na Ivan Sedlu 32 (dobra kvaliteta zraka).

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Visina snijega u 08 sati (cm): Bjelašnica 110; Han Pijesak 15; Ivan Sedlo 11; Čemerno 6; Sarajevo-Bjelave 4.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Han Pijesak 27; Ivan Sedlo 9; Bjelašnica 8; Sarajevo-Bjelave 5; Bugojno, Čemerno, Gradačac 4; Višegrad 3; Banja Luka, Tuzla, Zenica 2; Mrkonjić Grad 1.

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti meteoalarm za područje Hercegovine i zapadne Bosne, zbog mogućih udara vjetra brzine između 40 i 55 km/h, dok je za ostale dijelove BiH izdat žuti meteoalarm zbog novih snježnih padavina i niskih temperatura.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR