Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Federalni hidrometeorološki zavod na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljaju Obavijest br.16/2023, o mogućim bujicama / klizištima na području sliva Jadranskog mora, u narednim danima očekuju se obilne padavine, lokalno jakog intenziteta, tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava. Hidrološka prognoza se odnosi na pritoke rijeka Neretve i Cetine.

Očekivani početak događaja: 03. 11. 2023. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 03. – 04. 11. 2023. godine

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:45 do 19:30 sati u mjestu Tržačka Raštela, gdje je gorjela je trava.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:34 do 23:25 sati u mjestu Poljanak, gdje je gorjela  šuma.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je tri intervencije, dvije tehničke, te jednu na gašenju požara otpada u kontejneru.

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice imala intervenciju na gašenju požara u mjestu Višća – Ćenda, gdje je gorjelo nisko rastinje, požar je lokalizovan i ugašen, bez veće materijalne šteta.

Grad Sreebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara, na lokaciji Ježinac, gdje je gorjela kuća.

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u Mjesnoj zajednici Pribitkovići u reonu Prijevora gdje je gorjela šuma, brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan i ugašen, na intervenciji su učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sapna. Dobrovoljno vatrogasno društvo Sapna imalo je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na površini od oko 15 dunuma, u Mjesnoj zajednici Nezuk.  Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naselju Donja Vraca. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su sedam manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, dvije na gašenju niskog rastinja, te dvije tehničke intervencije na uklanjanju obrušenih stabala.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije tehničke intervencije i to:

  • u naselju Izačić gdje je jak vjetar izbio prozore na benziskoj pumpi “BUSHEL”. Vatrogasna jedinica je isključila el.energiju uz asistenciju radnika elektrodistribucije Bihać, da ne bi došlo do požara, te su na povratku uklonuli drvo sa putne komunikacije,
  • u ulici Nositelja hrvatskog trolista vatrogasna jedinica je uklonila srušeno stablo sa kolovoza.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je tri tehničke intervencije na uklanjanju stabala, koja su usljed jakog vjetra pala na lokalne ceste u naseljenim mjestima: Skroze, Laz i Potklečje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Bugojno i grada Visoko timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su sedam eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja širom Bosne i Hercegovine, zbog mogućih jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra, te intenzivnijih pljuskova, praćenih grmljavinom. Udari vjetra širom zemlje. Padavine uglavnom u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne. Udari vjetra od 02.11.2023., od 20:00 sati, do 03.11.2023. do 15:00 sati. Padavine za 3.11.2023., uglavnom, prije podne i sredinom dana. Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.

 

 

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR