Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 01.11./02.11.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 Federalni hidrometeorološki zavod na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS, dostavljaju Obavijest br.16/2023, o mogućim bujicama / klizištima na području sliva Jadranskog mora, u narednim danima očekuju se obilne padavine, lokalno jakog intenziteta, tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava. Hidrološka prognoza se odnosi na pritoke rijeka Neretve i Cetine.

Očekivani početak događaja: 03. 11. 2023. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 03. – 04. 11. 2023. godine

POŽARI

 Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na području MZ Stjepan Polje u krugu firme Radial, gdje je gorjela mašina za presovanje oplate. Požar je lokalizovan i ugašen.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Zaima Imamovića, od 18:42 do 19:10 sati, gdje je gorio kontejner za otpad. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Tehničke intervencije

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije tehničke intervencije i to:

  • u ulici 5 korpusa u kasarni Adil Bešić, gdje je uklonila grane od drveta nastale usljed jakog vjetra, te
  • u ulici Aleja, gdje je uklonila četiri bora koji su predstavljali opasnost da ugroze
  • stambene objekte.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja širom Bosne i Hercegovine, zbog mogućih jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra, te intenzivnijih pljuskova, praćenih grmljavinom. Udari vjetra širom zemlje. Padavine uglavnom u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne. Udari vjetra od 02.11.2023., od 20:00 sati, do 03.11.2023. do 15:00 sati. Padavine za 3.11.2023., uglavnom, prije podne i sredinom dana. Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.

 

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR