Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 11 manjih intervencija, od kojih su četiri požarne intervencije na gašenju kabastog otpada, manji požara u poslovnom prostoru, drva požar na otvorenom prostoru i kontejnera sa otpadom i šest obezbjeđenja tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinnica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara od 04:05 do 05:05 sati, u Vukovarskoj ulici, gdje je gorio automobil.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

U periodu od 27.05. – 31.05.2024. godine, obavljajući redovne zadatke na 26 lokacija na području općina: Vogošća, Pale FBiH, Banovići, Bosansko Grahovo, Prozaor- Rama, Sanski Most, Velika Kladuša, Busovača Foča FBiH, Hadžići,Ilijaš, Ilidža, Fojnica, Usora i gradova Mostar, Goražde, Živinice, Konjic, Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 71 eksplozivno sredstvo i streljivo 732 komad.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio BiH.

Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom uz lokalne nepogode, jače padavine te pojavu grada. Moguće količine padavina između 15 i 30 l/m2.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR