Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.01.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Centar, gdje je gorjela kuća. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina . Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervencije na gašenju požara od 22:10 do 22:35 sati, u Gabeli, gdje je gorjelo sijeno.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:10 do 16:10 sati, na putu između Živašnice i Džepa, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su osam manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog sijena, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka na privatnoj kući i dvije tehničke intervencije na otvaranju vrata stana.

 Srednjo-bosanski kanton

 Općina Vitez. Vatrogasci DVD Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje je  gorjela slama i ukrasne kućice. Požar je ugašen.

Vatrogasci DVD Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjetu Počulica, gdje je gorio putnički automobil. Požar je ugašen.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je u Mostaru 41, a na Ivan Sedlu 42, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 25.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno 7; Gacko 5; Bjelašnica 4; Ivan Sedlo 3; Bileća, Sanski Most 2; Trebinje 1.

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja: Livno, Sarajevo i Tuzlu, zbog očekivanog udara vjetra brzine od 40 do 60 km/h.

  

                                           FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR