Sažetak dopune redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.08.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton 10.

Požar na planini Dinari, iznad sela Odžak, Ćaić,  G.Rujani i Sajković općina Livno i dalje je aktivan. Požar gase djelatnici Šumarije Livno. Najgore stanje na ovome  požarištu je iznad sela Gubin gdje gori visoka šuma, požar se širi prema Vještić gori.

Dana 11.08.2017. god u 15.00. sati u selu Vidoši, došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava i prijetio je da ugrozi stambene objekte. Intervencijom VD-a Livno i lokalnog stanovništva požar je ugašen.

Požar između općina B.Grahovo i Glamoč i dalje je aktivan i pod kontrolom.

Požar na području između općina B.Grahovo i Drvar i dalje je aktivan i pod kontrolom.

Na svim požarištima dežuraju radnici šumarije.

I dalje postoji potreba za intervencijom helikoptera OS  Bosne i Hercegovine.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 10:56 do 11:30 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorilo nisko rastinje,

od 17:15 do 18:10 sati, u Bijelom polju, gdje je gorilo rastinje,

od 19:25 do 21:10 sati, u Divoj Grabovici, gdje je gorilo rastinje, te

Od 22:55 do 23:35 sati, u Južnom logoru, gdje je gorilo rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 09:00 sati, u Dračevu gorila trava i nisko rastinje,

od 09:40 do 10:40 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava i nisko rastinje,

od 18:15 do 18.40 sati, u Trebižatu, gdje je gorila šuma i nisko rastinje. 

Općina Konjic. U 09:25 sati, pristigla je informacija od strane OC Konjic, u kojoj smo obavješteni da je požar u mjestu Stidelj – Glavatičevo ugašen.

Na mjestu požara još uvijek dežuraju pripadnici PVJ Konjic i djelatnici Šumarstva „Prenj“, u slučaju ponovne aktivacije požara.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki brijeg, imala je intervenciju u vremenu od 15:00 do 17:30 sati, na gašenju požara otvorenog prostora, na lokalitetu Gornji Crnač. Opožareno je do 1 ha trave, niskog rastinja i bjelogorične šume. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

Trenutno na području Kantona nema aktivnih požara.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervencije na gašenju požara i to:

od 13:47 do 14:52 sati, u mjestu Brekovica gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

od 15:03 do 15:41 sati, u ulici Radoslava Lopašića, gdje je gorjela trava. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

od 16:10 do 16:36 sati, u ulici Hrastik, gdje je gorjela trava. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, te

od 19:30 do 21:05 sati, u mjestu Golubić, gdje je gorjela trava. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15:00 do 15:55 sati, u mjestu Seferagići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

od 12:20 do 15:50 sati, u mjestu Krnjeuša, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca vozilom, te

od 18:30 do 22:00 sati, u mjestu Smoljana, gdje su gorjele bale sijena na livadi. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je dvije intervencijena gašenju požara i to: u mjestu Bratanovići, došlo je do požara na objektu u sklopu kojeg je stolarska radionica, štala i šupa. Na lice mjesta izašla vatrogasna jedinica PVJ Zavidovići koji su u 17,10 sati, lokalizovali požar, pričinjena veća materijalna šteta, bez povrijeđenih lica, te  požar niskog rastinja i šume u mjestu Vozuća, požar je ugašen. 

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je tri intervencijena gašenju požara i to: u mjestu Bistrica, u blizini izvorišta Bistrica, došlo je do ponovnog aktiviranja požara niskog rastinja i borovine. Požar je ugašen, u mjestu Fojnica, požar niskog rastinja i suhe trave, požar je ugašen, te u mjestu Jelovac, manji požar niskog rastinja.  požar je ugašen. 

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervencijenu gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestu Povezice, požar je ugašen. 

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervencijenu gašenju požara niskog rastinja mjestu Ravne, požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– šumski požar, u mjestu Kuljani, gdje je zahvaćeno oko 10 dunuma šume i 5 dunuma niskog rastinja, te

– požar niskog rastinja, u naselju Đurđevik.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, iumala je četiri intervencije na gašenju požara i to: u Ul. Husinskih rudara, Šićki Brod, Donja Dragunja i Dolovi.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Straža i Neum.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Devetaku i Malinjak-Turija.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u centru Kalesije.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– niskog rastinja i kukuruz u naselju Vida, te

– požar niskog rastinja i voćnjaka površine oko 1 dunum.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– niskog rastinja, voćnjaka oko 2 dunuma, na potezu Kurića Han-Gajevi, te 

– požar niskog rastinja, šume, i dio krova napuštene kuće u mjestu Lendići.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je intervenciju dana 11.08.2017.godine, u 09:50 sati, u ulici Urijan Dedina br.108, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen u 10:20 sati, nije bilo povrijeđenih lica a pričinjena je materijalna šteta. Na gašenju požara učestvovala su dva vatrogasna vozila i 8 vatrogasaca. 

Također u izvještajnom periodu su imali i šest manjih intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja. 

VODOSNABDIJEVANJE 

Srednjobosanski kanton

Otežano snabdijevanje pitkom vodom stanovištvo koje gravitira vodovodnoj mreži u D.Vakuf i Pruscu. 

DVD Stari Vitez vrši odvoz pitke vode u MZ Bukve, naseljeno mjesto Putkovići sa istakanjem u rezervoar dva puta sedmično, a po Programu odvoza pitke vode.

OSTALO

Hercegovačko-neretvanski kanton

Spašavanje planinara iz Češke na planini Čvrsnici

Oko 23:44 sata, zaprimljen je poziv od HGSS (Hercegovačka gorska služba spasavanja) od strane Z.M., da je na planini Čvrsnici, na lokalitetu Grabovice u mjestu Zli Potok, teško povrijeđen državljanin Češke. Obavješten je MUP HNK/Ž i Hitna pomoć. Spasilačka služba je na terenu, stigli su do unesrećenog, u toku je pomoć i  priprema za transport  unesrećenog do mjesta gdje ga može preuzeti Hitna pomoć, kako bi ga pripremili  i prevezli  za transport,  helikopterom OS BiH  do  bolnice Dr.“Safet Mujić“ u Mostaru.

Kao nas je izvijestio voditelj HGSS-a Mostar gosp. Zdenko Marić, u 09:45 sati, Helikopter OS BiH sa povrijeđenim planinarom (Češki državljanin) sletio je u Ortiješ, odakle su ga preuzela kola Hitne medicinske pomoći, te prevezla na CUM (centar urgentne medicine) bolnice SKC Bijeli Brijeg (po preporuci medicinskog osoblja  bolnice dr.S.Mujić, cijeneći povrede i stanje unesrećenog).

Stanje povrijeđenog  je jako teško (teške povrede glave, ruke i noge, sa sumnjom na povredu kičme ) i dijelom se pogoršalo uprkos pruženoj prvoj pomoći.

Oko 10.00 sati helikopter OS BiH poletio iz Mostara.

U akciji spašavanja učestvovali timovi GSS Jablanica, HGSS Mostar, GSS Grude te HGSS Karlovac.

Zeničko-dobojski kanton

Dana 11.08.2017. godine, u 09,40 sati, na području naselja  Blatuša, Grad Zenica, kod Željezničkog mosta iz rijeke Bosne, od strane policijskih službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a ZE-DO Kantona, izvučeno je beživotno tijelo muške osobe, radi se o licu za koje je prijavljeno prije dva dana da se utopio u rijeci Bosni. Na lice mjesta izašao je dežurni ljekar SHMP koji je konstantovao smrt. Izvršen uviđaj od strane policijskih službenika OKP-a PU Zenica, uz upoznavanje dežurnog tužioca. Tijelo je po naredbi tužitelja prevezeno u prosekturu KB Zenica, radi obdukcije koja će se obaviti narednog dana.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja, za cijelo područje Federacije BiH, gdje se očekuje grmljavina.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE