Sažetak Dopune redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dan 15.01.2017. godine, do 14:30 sati

NAGOMILAVANJE LEDA NA VODOTOCIMA

Zeničko-dobojski kanton

U toku dana 15.01.2017.godine, uposlenici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i gradske Službe civilne zaštite Zenica, izvršili su obilazak lokacija Janjički slapovi-Drivuša i Kanal „Brana“, grad Zenica i konstatovali slijedeće:

Na lokaciji Janjički-slapovi – Drivuša, došlo je do formiranja velike količine ledne mase, koja za sada ne predstavlja opasnost po ljude i materijalna dobra, ali bi eventualnim brzim otapanjem leda, prouzrokovala kako štete na putnoj, tako i na željezničkoj infrastrukturi, posebno na mjestima gdje su mostovi. Tako bi usljed povećanog vodostaja rijeke Bosne, i njenim izlijevanjem iz korita, bili ugroženi ljudi i materijalna dobra.

Na lokalitetu u mjestu Kanal, gdje  se nalazi „Brana“, koju koristi firma „Arcelor Mittal“,  na istoj su pokretni mehanizmi spušteni, te je protok vode slobodan, a led koji nosi rijeka Bosna, za sada ne ugrožava u većem obimu branu.

Pretpostavka je da se isto neće dogoditi, obzirom da su još uvijek niske temperature zraka, ali da treba obratiti pozornost na naprijed navedeno.

Također, u toku dana, organizovani su redovni obilasci navedenih lokaliteta od strane uposlenika Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, kako bi se moglo preventivno djelovati.

Upozoravaju se građani, da se ne približavaju koritu rijeka, prvenstveno rijeke Bosne, i da ne pokušavaju prelaziti istu, po zaleđenom koritu, obzirom da te radnje mogu dovesti do propadanja kroz ledenu površinu, te sigurno utapanje i gubitak života.

O navedenom stanju na rijeci Bosni obaviješteni su nadležni iz Agencije za područje rijeke Save, da obave terenski izlazak na navedene lokacije, kako bi se dodatno osigurale i poduzele odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja, u saradnji sa strukturama Civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE