Pripadnici tima za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite sa otpada sekundarnih sirovina u Goraždu uklonili približno tonu eksplozivnih sredstava

Nakon prijave proslijeđene Odsjeku za uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ na lokaciju u Goražde je po najhitnijoj proceduri upućen tim koji je, zbog složenosti situacije, obilježio pronađena eksplozivna sredstva, te su preduzete mjere kako bi se lokacija i lokalno stanovništvo osiguralo od uklanjanja sredstava sa ovog mjesta.

Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, 06.10.2015. godine, je uklonio sa otpada sekundarnih sirovina u općini Goražde opasna eksplozivna sredstva koja su tu prikupljana godinama.

Da se radilo o veoma komplikovanoj situaciji govori podatak da je među oko 150 komada pronađenih sredstava bilo i artiljerijskih granata proizvedenih prije Prvog svjetskog rata, sredstava korištenih u Drugom svjetskom ratu koje je zub vremena učinio veoma nesigurnim, preko pedeset protivpješadijskih rasprskavajućih mina, kao i potpuno funkcionalnih tenkovskih zrna ogromne razorne moći.

Prema analizi eksperata za uništavanje eksplozivnih sredstava artiljerijska i druga municija, te njeni dijelovi na ovom su otpadu prikupljani godinama. Sva eksplozivna sredstva su, uz primjenu najstriktinijh sigurnosnih procedura, uklonjena i odložena u namjenske magacine do uništenja, dok su najopasnija uništena tokom realizacije zadatka.

{loadposition 15102015-2}