Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite omogućio nastavak eshumacije iz jame Radača u okolini Mostara

Postupajući po naredbi Specijalnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Federalna uprava civilne zaštite uputila je Tim za uništavanje NUS-a na lokaciju jame Radača kod Mostara kako bi pružili podršku nastavku ekshumacije koja se vrši na ovom lokalitetu.

Na dubini od oko 50 metara kombinovani tim Federalne uprave civilne zaštite, sačinjen od iskusnih tehničara za uništavanje eksplozivnih sredstava, alpinista i speleologa, izvršio je dubinski pregled dna jame na prisustvo eksplozivnih sredstava kako bi omogućio siguran nastavak ovog veoma važnog i složenog posla.

U dosadašnjem toku podrške ekshumaciji na ovoj lokaciji koju FUCZ daje od 2009. godine, timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava uklonili su i uništili preko 140 komada eksplozivnih sredstava različitih kalibara i veličina, od ručnih do avionskih bombi.

Federalna uprava civline zaštite do sada je deminiranjem terena, uništavanjem eksplozivnih sredstava ili pregledom jama davala podršku u svim ekshumacijama kada je to od nje traženo među kojima je najobimnija bila u koritu jezera Perućac kraj Višegrada.

{loadposition 15102015-3}