Pripadnici Tima za potrage i spašavanje FUCZ u Ohridu učestvovali na obuci za preživljavanje (u divljini) i spašavanje

Pored predstavnika FUCZ, na obuci su učestvovala po dva predstavnika (izviđači, pripadnici goskih službi spašavanja, civilne zaštite…) Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske, Albanije, Makedonije i Rumunije. Tema obuke je bila traženje nestalih osoba, prva pomoć, orijentacija i preživljavanje u prirodi te razmjena iskustva u akcijama traganja i spašavanja.

Od 5. do 11. septembra 2016. godine u Ohridu (Makedonija) održana je obuka za preživljavanje (u divljini) i spašavanje (“Training for Search and Rescueˮ) u organizaciji DPPI (Disaster Preparedness and Prevention Initative for South Estern Europe) na kojem su, između ostalih, sudjelovala dvojica predstavnika Federalne uprave civilne zaštite (Alden Ćesko i Jasmin Imširović).

Domaćin je bila Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Makedonije unutar programa DPPI SEE DMTP 2016. (Program upravljanja katastrofama), a suorganizator je bio Savez izviđača Makedonije.

Na ovoj obuci, pored predstavnika FUCZ, učestvovala su po dva predstavnika (izviđači, pripadnici goskih službi spašavanja, civilne zaštite…) Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske, Albanije, Makedonije i Rumunije.

Tema obuke je bila traženje nestalih osoba, prva pomoć, orijentacija i preživljavanje u prirodi te razmjena iskustava u akcijama traganja i spašavanja.

Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika Tima za potrage i spašavanje FUCZ, kao i nove informacije i saznanja iz oblasti zaštite i spašavanja ljudi, izgubljenih i nestalih, kao i upotrebu raznih materijalno-tehničkih sredstava koja su potrebna za ovaj vid spašavanja.