Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.09.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju u mjestu Balijevići, u vremenu od 13:15-01:00 sati, gdje su gasili požar na privatnom stambenom objektu, gdje je izgorio dio krovne konstrukcije. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Povrijeđenih lica nije bilo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:55 do 16:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u Rodoču,

– od 20:00 do 20:50 sati, gdje je takođe gorjela trava i nisko rastinje, na Bišća polju.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:35 do 15:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na Bivoljem brdu.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 17:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na površini od oko 0,5 ha, na Rotimlji.

VODOSNABDIJEVANJE

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine Vitez, usljed nedostatka vode DVD „Stari Vitez“ vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići i MZ-e Bukve, dok DVD „ Vitez“ vrši odvoz za MZ-e Dubravica, naselje Tolovići, sa istakanjem u rezervoare po Programu odvoza.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Od Policijske stanice Velika Kladuša primljena prijava o pronalasku ručne bombe, u mjestu Nepeke.

Tuzlanski kanton

Tim „A“ Tuzla, Federalne uprave civilne zaštite, obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području općine Usora, Zeničko-Dobojski kanton.

Općina Kalesija. Tim „B“ Tuzla, Federalne uprave civilne zaštite, nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ u naselju Seljublje, na području općine Kalesija.

Općina Čelić. Dana 21.09.2016.godine, KOC Tuzla primio je prijavu  iz Općinske službe  civilne zaštite Čelić, o pronalasku ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 21.09.2016.god. u 08:05 sati, prijavljen pronalazak tromblonske mine…1 kom., u mjestu Kruševo, kod stare napuštene kuće, općina Mostar.

Informacija o pronalasku NUS-a, proslijeđena vođi „A“ Tima Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– dana, 21.09.2016. godine, u 09:50 sati, od građanina primljena informacija da je u naselju Stup, pronađen nepoznat NUS,

– dana, 21.09.2016.godine, u 12:40 sati, iz Operativnog centra Vogošća, primljena informacija o pronalasku nepoznatog NUS-a, u naselju Kobilja Glava.

O primljenim informaciana obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su  navedeni NUS uklonili tokom jučerašnjeg dana.

Kanton 10.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– dana 19.09.2016.godine, u 16.00 sati, na području općine Tomislavgrad, lokalitet Babice, pronađena je tromblonska mina,

– dana 20.09.2016.godine, u 08.50 sati, na području općine Tomislavgrad, na lokalitetu Zvirnjača, pronađena je granata nepoznatog kalibra, i

– dana 21.09.2016.godine, u 17.30 sati, na području općine Kupres, na lokaciji Kiprovača, pronađena je raketa nepoznatog kalibra.

U svim slučajevima mjesta pronalaska NUS-a su obilježena.

Informacije o pronalasku NUS-a, proslijeđene su vođi „A“ Tima Livno/FUCZ-e.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE