Pripadnici FUCZ uspješno su uklonili, transportovali i uništili avionsku bombu tešku 250 kg koja je pronađena u centru Bihaća

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima prije otvaranja tržnog centra “Bingo” ali i prije početka jutarnje gužve. Temperatura je bila veoma niska (-6◦C) a led je otežavao rad timova. Ova razorna bomba, sa 79 kilograma eksploziva, nakon više od 70 godina uklonjena i uništena na poligonu Grabež. Prije njenog spuštanja u jamu uspostavljeno je stražarsko osiguranje u radijusu od 1.000 metara od mjesta uništenja.

Danas su u ranim jutarnjim satima Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), uspješno uklonili, transportovali i uništili neeksplodiranu avionsku bombu koja je nedavno pronađena u centru Bihaća. Operacija uklanjanja počela je u 5 sati, bomba je uklonjena i izmještena do 6 sati a oko 9 sati uništena na poligonu za uništavanje Grabež.

Prije toga stanovnici bihaćkog naselja Ceravci, koji žive u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe, napustili su svoje domove i premjestili se na sigurnu lokaciju i udaljenost.

Plan je bio podići i premjestiti bombu sa mjesta pronalaska prije nego što se otvori tržni centar “Bingo” koji se nalazi u neposrednoj blizini, ali i ukloniti je iz gradske sredine prije početka jutarnje gužve. To se i desilo oko 5:20 sati, kada je bomba, nakon više od 70 godina, pažljivo izvađena sa mjesta pada. Za podizanje bombe korišten je kamion sa hidrauličnom dizalicom, a transportovana je specijalnim vozilima. Pripadnicima FUCZ u ovoj akciji uklanjanja, pored policije, pomoć su pružali i bihaćki vatrogasci.

Avionska razorna bomba SD250 njemačke proizvodnje iz Drugog svjetskog rata pronađena je 18. decembra u naselju Ceravci koje je udaljeno svega kilometar od centra Bihaća, i to prilikom građevinskih radova na dubini od jednog metra. Bomba je teška čak 250 kilograma, od čega je 79 kilograma čisti eksploziv.

Zbog njenog uklanjanja, transporta i uništenja na lice mjesta je upućen tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Bomba je bila kompletirana jednim upaljačem koji je identifikovan kao električni udarni upaljač serije 8,5 El.A.Z 55 trenutnog ili usporenog dejstva. Konstrukcija upaljača je bila takva da je siguran za transport, kondenzatorskog je tipa koji se prije izbacivanja iz aviona puni strujom sa avionske instalacije i ne sadrži opruge, udarne igle i druge mehaničke elemente u mehanizmu za aktiviranje.

Za uništavanje ovog sredstva predviđene su sigurnosne distance uspostave sigurnosnog pojasa zaštitne zone za ljude prilikom utovara i izmještanja bombe u toku transporta i na mjestu uništavanja. Sjeverozapadno, južno i istočno od bombe, na udaljenosti od 15 do 70 metara, nalazili su se stambeni i poslovni objekti objekti (kuće).

Pripadnici PS Bihać vršili su obezbjeđenje avionske bombe do njenog izmještanja a pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća, u saradnji sa pripadnicima PS Bihać, za vrijeme utovara i izmještanja bombe obavili su evakuaciju stanovništva u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe.

Bomba je jutros oko 9 sati uništena na poligonu za uništavanje Grabež, a prije njenog spuštanja u jamu uspostavljeno je stražarsko osiguranje u radijusu od 1.000 metara od mjesta uništenja.