Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

 

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 670 cm (pripremno stanje), jučer 674 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 510 cm (pripremno stanje), jučer 521 cm,

–   Orašje —————————————- 737 cm (pripremno stanje),  jučer 748 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,36 m.n.m., Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,8 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara porodićne kuće u mjestu Podgajevi. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

 

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinca grada Mostara, imala je intervenciju  od 12:15 do 12:35 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je  gorjelo lišće i trava.

Općina Konjic. Dana 21.12.2017.god, od 08:56 do 11:15 sati u naselju Orašje, gorio dimnjak i dio krovne konstrukcije. Požar je ugašen.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo Kantonalne uprave civilne zaštite  bila je angažovana u akciji potrage za licem koje je 13.12.2017.godine,upalo u rijeku Miljacku na Dolac Malti , a osim toga imali su još četiri intervencije dvije veće i dvije manje.

Veće intervencije su bile slijedeće:

  • Dana, 22.12.2017. godine u 13:34 sati, na gašnju kuće u privatnom vlasništvu u ul. Nikole Šopa br. 161., Općina Ilidža. Požar je lokalizovan u 13:40 sati, a likvidiran u 15:16 sati. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasna vozila i 6 vatrogasaca. Nije bilo povrijeđenih lica dok je na objektu pričinjena materijalna šteta.
  • Dana, 22.12.2017. godine u 13:59 sati, na gašnju vikend kuće u ul. Paljevska bb, Općina Novi Grad. Požar je lokalizovan 14:31 sati, a likvidiran u 15:14 sati. U intervenciji su učestvovala tri vatrogasna vozila i 8 vatrogasaca. Nije bilo povrijeđenih lica dok je na objektu pričinjena materijalna šteta.

Manje intervencije su bile na gašenju otpada u kontejneru i jednu tehničku intervenciju.

 

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

I danas jedanesti dan vrši se potraga za nestalim licem u znatno manjem obimu tj.sa smanjenim ljudskim kapacitetima. Na terenu je angažovano 30 pripadnika KUCZ ZE-DO kantona, koji su rasporedjeni u dva čamca sa po pet članova posade koji će pretraživati dionicu  rijeke Bosne od Zavidovića do Doboja, ostalih 20 učesnika u potrazi će vršiti vizuelnu pretragu obale rijeke Bosne na istoj dionici.

Vizuelni pregled korita rijeke Miljacke na relaciji Dolac Malta – ušće rijeke Miljacke u rijeku Bosnu vršit će KUCZ Kantona Sarajevo, DVD Sarajevo, te pripadnici općinski Službi civilne zaštite: Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Ilijaš.

 

Dana 22.12.2017. godine, HGSS R Hrvatske u 15:20 sati, završio je potragu na rijeci Savi. Na terenu je bilo ukupno 13 članova HGSS stanica Vinkovci i Slavonski Brod sa 3 plovila. Pregledano je područje rijeke Save od Slavonskog Šamca tj. Od ušća rijeke Bosne do grada Županje, u dužini od 47 km. Zbog visine vodostaja i izrazito zamućene vode potraga je prekinuta dok se ne stvore bolji uslovi za pretragu. U Toku jučerašnjeg dana nisu nađeni nikakvi tragovi kao ni tijelo nestale osobe.

 

Na osnovu informacija koje smo dobili od DUZS HR timovi koji su uključeni u potragu HGSS-a jutros nisu počeli akciju pretrage za nestalim tijelom. Timovi se nalalze u pripravnosti i čekaju nalog za pokretanje u toku današnjeg dana o čemu će nas blagovremeno informisati.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 88; Han Pijesak, Ivan Sedlo 14; Sokolac 6; Gacko 3.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm zbog mogućih jakih udara vjetra, od 40 do 60 km/h, na područjima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10., a zbog niskih temperatura do – 8 °C, za područje Kantona Sarajevo.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE