Održana 47. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite

Na 47. redovnoj sjednici FŠCZ, kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, donijete su četiri odluke za izdvajanje sredstava kao jednokratne novčane pomoći iz sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za sanaciju dijela šteta, i to na poljoprivrednim kulturama/zasadima i na građevinskim objektima Općini Busovača (150.000,00 KM), na građevinskim objektima, opremi i zasadima Općini Čelić (300.000,00 KM), za obnovu šumskog opožarenog područja izazvanih velikim šumskim požarom Općini Posušje (70.000,00 KM) i na poljoprivrednim kulturama izazvanih olujnim nevremenom (vjetar i grad) Gradu Livno (30.000,00 KM). FŠCZ je informisan o aktivnostima na gašenju dva velika požara otvorenog prostora na području Nacionalnog parka Blidinje (Posušje) i na lokalitetu Bistrička Rika u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje FUCZ da federalnim službama zaštite i spašavanja, koje će organizirati preuzimanje i prevoz zaštitne opreme i sredstava, stavi na raspolaganje zaštitnu opremu iz međunarodne pomoći, i to: zaštitne maske N-95, zaštitne naočale, kombinezone srednje zaštite, kombinezone velike zaštite iz donacije Republike Slovenije i dezinfekciono sredstvo iz donacije Republike Austrije. Ova zaštitna oprema, po određenom rasporedu i količinama, biće uručena: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici “Safet Mujić“ Mostar, Federalnom zavodu za javno zdravstvo, Crvenom križu Federacije BiH i Veterinarskom institutu pri Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Prihvaćena je Informacija o Registru budžetskih korisnika FBiH za FUCZ i FŠCZ čiji je cilj objediniti ova dva budžetska korisnika.

U prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u Sarajevu održana je 47. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević
Na prijedlog Federalne komisije za procjenu štete, usvojene su četiri odluke, i to odluke o odobravanju izdvajanja sredstava kao jednokratne novčane pomoći iz sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za sanaciju dijela šteta na poljoprivrednim kulturama/zasadima i štete na građevinskim objektima Općini Busovača (150.000,00 KM), za sanaciju dijela šteta na građevinskim objektima, opremi i dugogodišnjim zasadima Općini Čelić (300.000,00 KM), za obnovu šumskog opožarenog područja nakon nastalih šteta izazvanih velikim šumskim požarom, Općini Posušje (70.000,00 KM) i za sanaciju šteta na poljoprivrednim kulturama izazvanih olujnim nevremenom (vjetar i tuča/grad) Gradu Livno (30.000,00 KM).
Članovi Federalnog štaba civilne zaštite informisani su o aktivnostima na gašenju velikih požara otvorenog prostora na području Federacije Bosne i Hercegovine sa posebnim osvrtom na požare na području Nacionalnog parka Blidinje, Općina Posušje i na lokalitetu Bistrička Rika u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje.
Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Federalna uprava civilne zaštite da federalnim službama zaštite i spašavanja, koje će organizirati preuzimanje i prevoz zaštitne opreme i sredstava, stavi na raspolaganje zaštitnu opremu iz međunarodne pomoći, i to: zaštitne maske N-95, zaštitne naočale, kombinezone srednje zaštite, kombinezone velike zaštite iz donacije Republike Slovenije i dezinfekciono sredstvo iz donacije Republike Austrije. Navedena zaštitna oprema, po određenom rasporedu i količinama, biće uručena: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici “Safet Mujić“ Mostar, Federalnom zavodu za javno zdravstvo, Crvenom križu Federacije BiH i Veterinarskom institutu pri Veterinarskom fakultetu u Sarajevo.
Prihvaćena je Informacija o Registru budžetskih korisnika FBiH za FUCZ i FŠCZ čiji je cilj objediniti ova dva budžetska korisnika.
Sve odluke i zaključci na 47. redovnoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite usvojene su jednoglasno.