Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 08.12.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 08.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod 1 osobe. Prema rezultatima  testiranja nema osoba pozitivnih na COVID- 19.

Trenutno na području BPK  Goražde 1 osoba je aktivno  zaražena sa COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10974 osobe, od kojih je 5749 pozitivno  (5584 osobe su izliječene, 162 osobe  preminule), a aktivne su tri osobe.

 

Kanton 10

Dana 08.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod četiri osobe. Prema rezultatima  testiranja 1 osoba je pozitivna na COVID- 19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:05 do 11:15 u naselju Ortiješ, gdje je gorio dimnjak.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu su imali tri manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljenog otpada i dvije na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bahići, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio otpad u kontejneru.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 08.12.2022 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka za dan 08.12.2022 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac, Živinice. Kvalitet zraka za dan 08.12.2022 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Bukinje.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.  Zbog kišnih padavina došlo je do zamućenja vode, te se preporučuje korisnicima da zbog pojave mutnoće na izvorištima iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Foča FBiH, Glamoč, Drvar, Kiseljak i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava i streljivo 700 komad. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio BiH zbog očekivanih udara vjetra koji će iznositi od 40 do 60 km/h, kao i očekivanih padavina koje će iznositi do 60 l/m2.

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR