Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.12.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 07.12.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 07.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod 16 osoba. Prema rezultatima  testiranja jedna  osoba je pozitivna na COVID- 19.

Trenutno su na području BPK  Goražde dvije osobe aktivno  zaražene sa COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10974 osobe, od kojih je 5749 pozitivno  (5584 osobe su izliječene, 162 osobe  preminule), a aktivne su tri osobe.

 

Kanton 10

Dana 07.12.2022.godine, izvršeno je testiranje na COVID-19 kod četiri osobe. Prema rezultatima  testiranja nije bilo pozitivnih osoba  na COVID- 19.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 17:59 u Vitezu, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Crniči, općina Kreševo, gdje je gorjela kuća. Požar je lokaliziran, materijalna šteta se procjenjuje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:25 do 12:10 na Rudniku, gdje je gorio automobil.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 11:45 do 12:30 sati u Šanici, gdje je gorio kontejner sa otpadom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jednu na gašenju zapaljenog stabla.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je dvije manje intervencije na gašenju otpada u kontejneru.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju od 11:25 do 12:00 sati u mjestu Studenci, gdje je vršeno ispumpavanja vode iz privatne garaže.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 11:40 do 12:15 sati na čišćenju dimnjaka u naselju Višići,

– od 15:20 do 16:50 sati na prijevozu nepokretne osobe.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na izvlačenju lica iz zaglavljenog lifta.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.  Zbog kišnih padavina došlo je do zamućenja vode, te se preporučuje korisnicima da zbog pojave mutnoće na izvorištima iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 07.12.2022.godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna. Kvalitet zraka za dan 07.12.2022. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 07.12.2022.godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Tešanj i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 25 eksplozivnih sredstava i 3,2 kg eksploziva.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR