Na lokalitetu Duboka draga kod Čapljine deminerski tim FUCZ očistio skoro 68 hiljada m2 sumnjive površine i uklonio 19 komada kasetne municije

Od ukupne površine zadatka u iznosu od 67.729 m2 čišćenjem je urađeno 43.835 m2, a 23.894 m2 tehničkim izviđanjem. Tokom izvođenja radova pronađeno je 19 komada kasetne municije MK-1 koje je uništio tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (Tim za UES) iz Mostara. Uklanjanjem kasetne municije stvoreno je sigurno okruženje za stočare koji će moći napasati stoku a domaćinstva uzgajati smilje kao najznačajniju poljoprivrednu djelatnost u ovoj lokalnoj zajednici. Završetkom ovog zadatka FUCZ je dala svoj doprinos ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovne prema konvenciji o kasetnoj municiji.

Na lokaciji Duboka draga u naselju Jasenica, 10 km južno od Čapljine, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Mostara završio je zadatak uklanjanja kasetne municije.

Od ukupne površine zadatka koji je iznosio 67.729 m2 čišćenjem je urađeno 43.835 m2, a 23.894 m2 tehničkim izviđanjem. Tokom izvođenja radova pronađeno je 19 komada kasetne municije MK-1 koje je uništio tim FUCZ za uništavanje UES-a iz Mostara.

Uklanjanjem ove kasetne municije stočari će imati sigurno okruženje i moći će napasati stoku a domaćinstva uzgajati smilje kao najznačajniju poljoprivrednu djelatnost u ovoj lokalnoj zajednici.

Završetkom ovog zadatka FUCZ je dala svoj doprinos ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovne prema konvenciji o kasetnoj municiji.