Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.05.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u ulici Ozimice II.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:50 do 15:40 sati, u mj. Dubočani, gdje je  gorilo rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama, na stambenom objektu u ul. Muhameda Hevaija Uskufija bb.

 

Kanton Sarajevo

Vatrogasna jedinica Kantonalne  uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice   TK kvalitet zraka za dan 07.05.2019.god. ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok je na lokalitetima Živinice i Mobilna: Srebrenik odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Od Policijske stanice Cazin primljena je informacija da je u mjestu Štrurlićka Platnica, prilikom čišćenja pomoćnog objekta pronađena protivtenkovska kumulativna mina.

O primljenoj  prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, za UES.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od MUP-a BPK-a Goražde, o pronalasku eksplozivnih sredstava. Radi se o metku 7,62 mm -398 komada, metku 7,9 mm-36 komada i crnom  barutu  6,8 Kg. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su eksplozivna sredstva preuzeli i zbrinuli u toku jučerašnjeg dana.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od PS Novo Sarajevo, da su građani predali više komada municije i da je ona smještena u prostorijama PS Novo Sarajevo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su preuzeli i zbrinuli municiju u toku jučerašnjeg dana.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović i Ružicom Bičvić, kao i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE