Na današnjoj trećoj vanrednoj sjednici FŠCZ donio pet novih naredbi u cilju sprečavanja širenja koronavirusa

FŠCZ je naredio kantonalnim i općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima prije ulaska lica u zdravstvene ustanove. Obustavljen je javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge. Obustavlja se rad u djelatnosti trgovine na području FBiH, osim trgovina prehrambenih proizvoda, prodavnica higijenskih proizvoda, ribarnica, apoteka, specijalizovanih prodavnica medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, hemijskih čistionica, specijalizovanih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovanih prodavnica dječije opreme, prodavnica hrane za životinje, prodavnica građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera. Obustavljen je rad otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH (FBiH) danas (19. mart 2020. godine) je u Sarajevu održana treća vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.

Članovi Štaba informisani su o trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji na području FBiH, a radi se o 16 osoba sa potvrđenim simptomima koronavirusa, i to u Mostaru (5), Konjicu (4), Zenici (3), Bihaću (2) i Tešnju i Orašju po jedna osoba.

Primljena je na znanje  informacija da je od 13. do 17. marta ove godine u Bosnu i Hercegovinu ukupno ušlo 3.847 osoba/putnika kojima je izdato rješenje o samoizolaciji. Prema informacijama Federalne uprave za inspekcijske poslove na 15 bh. graničnih prijelaza i Međunarodnom aerodromu Sarajevo do danas je izdato 8.413 rješenja o mjerama izolacije i samoizolacije za putnike koji su ušli u BiH.

Članovi FŠCZ informisani su o raspoloživim zdravstvenim kapacitetima, materijalno-tehničkim sredstvima i opremi u kantonima na području FBiH. Prema ovoj informaciji, koju je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) zatražila 5. marta ove godine od kantonalnih uprava civilne zaštite i kantonalnih štabova civilne zaštite, zdravstveni kapaciteti (stručno osoblje, zaštitna oprema, respiratori, prostori za izolaciju i slično) u svim kantonima su nedovoljni za provođenje mjera radi sprečavanja, ranog otkrivanja i liječenja bolesti izazvane novim koronavirusom, a posebno je teško stanje u Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu 10. Četiri kantona od navedenih osam formiralo je i opremilo šest službi zaštite i spašavanja (od čega su tri službe za medicinsku pomoć koje su formirane u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo).

Na današnjoj trećoj vanrednoj sjednici FŠCZ donijeto je ukupno pet naredbi.

Kantonalnim i općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite naređeno je da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima prije ulaska lica u zdravstvene ustanove.

Naređena je i obustava javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza lica u cestovnom i željezničkom prijevozu. Iz ove naredbe izuzima se registrovani taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge. Ova naredba primjenjuje se od 21.3.2020. godine u 00:00 sati.

Obustavlja se rad u djelatnosti trgovine na području FBiH, osim trgovina prehrambenih proizvoda,  prodavnica higijenskih proizvoda, ribarnica, apoteka, specijalizovanih prodavnica medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, hemijskih čistionica, specijalizovanih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovanih prodavnica dječije opreme, prodavnica hrane za životinje, prodavnica građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Naređuje se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da licu koje se na graničnom prelazu, pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, liši slobode po potjernici nadležnog suda, izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjere pritvora ili kazne zatvora. Provođenje mjere izolacije je u obavezi kazneno-popravne ustanove u kojoj je od strane nadležnog suda određeno izdržavanje mjere pritvora ili kazne zatvora i ona može trajati do 14 dana.

FŠCZ neprekidno prati epiodemiološku situaciju na području FBiH i, u zavisnosti od nje, donosit će nove naredbe u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19). Štab će se sutra sastati i na svojoj četvrtoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 13:00 sati, donijeti novi set naredbi a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19).