Na 5. elektronskoj sjednici FŠCZ dopunjenom naredbom o karantinu prilikom ulaska u BiH (FBiH) izuzimaju se teško oboljela lica u medicinskom transportu

Na današnjoj hitnoj elektronskoj sjednici FŠCZ dopunjena je naredba u kojoj se na bh. graničnim prelazima na teritoriji FBiH iz obavezne mjere karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva izuzimaju i teško oboljela lica u medicinskom transportu. Radi se o dijelu juče (10. april) donijete naredbe Štaba za sva lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II, Ivanica, Izačić i Bijača.

Danas, 11. aprila 2020. godine, održana je 5. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ).

Na sjednici FŠCZ donijeta je dopunjena naredba u kojoj se na bh. graničnim prelazima na teritoriji FBiH iz obavezne mjere karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva izuzimaju i teško oboljela lica u medicinskom transportu. Tako se naredba u tački 6. mijenja i glasi da se “od primjene ove naredbe izuzimaju vozači, mašinovođe, piloti  i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu, teško oboljela lica u medicinskom transportu, lica u pograničnom kretanju i prekogranični radnici.”

Radi se o dijelu juče (10. april) donijete naredbe Štaba za sva lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II, Ivanica, Izačić i Bijača.