FUCZ i ove godine uspješno brinula o sigurnosti učesnika manifestacije “Bentbaša Clif Diving 2019”

Uspješnoj  realizaciji ove sportsko-turističke manifestacije, kroz podršku sigurnosnom aspektu takmičenja, doprinijeli su i pripadnici timova za spašavanje na vodi i pod vodom Federalne uprave civilne zaštite. Ronioci FUCZ nekoliko dana pred samo takmičenje izvršili su provjere dubine na mjestu na kome su takmičari izvodili skokove te iz vode uklonili sav otpad i predmete koji su mogli ugroziti sigurnost takmičara. U području oko montažne platforme i prilaza uklonjena je vegetacija, te izvršena provjera prohodnosti puteva za eventualnu medicinsku evakuaciju do vozila hitne pomoći.  FUCZ je ove godine obezbijedila i tuševe za takmičare.  Učešće na ovom takmičenju uzeli su skakači iz sedam zemalja regije i svijeta, i to iz Slovenije, Danske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Australije i Meksika.

Dvadeset takmičara iz Slovenije, Danske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Bosne i Hercegovina učestvovalo je u subotu 3. avgusta na petoj po redu sportsko-turističkoj manifestaciji u skovima u vodu “Bentbaša Clif Diving 2019” koja je, u prisustvu brojnih posjetilaca, održana na sarajevskoj Bentbaši.

Jedina razlika od dosadašnjih takmičenja je u tome što je manifestacija promijenila sistem takmičenja i naziv u Cliff Diving Bentbaša, dok su se takmičari nadmetali u dvije kategorije – u tradicionalnim skokovima, odnosno “lasti” i u high diving skokovima.

Sigurnost svih skakača svakako je bilo na prvom mjestu, a da je sve prošlo bez problema posebno su se pobrinuli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).  Već tradicionalno, i ove godine, FUCZ  je bila partner ove manifestacije na način što su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom pružali podršku i brinuli se o sigurnosti takmičara kao i o medicinskom zbrinjavanju.

Ronioci FUCZ nekoliko dana pred takmičenje izvršili su provjere dubine na mjestu na kome su takmičari izvodili skokove te iz vode uklonili sav otpad i predmete koji su mogli ugroziti sigurnost takmičara. U području oko montažne platforme i prilaza uklonjena je vegetacija, te izvršena provjera prohodnosti puteva za eventualnu medicinsku evakuaciju do vozila hitne pomoći.  FUCZ je ove godine obezbijedila i tuševe za takmičare.

U prisustvu brojnih posjetilaca ovih skokova, pobjednici su bili Dragan Milnović iz Užica (skok na glavu), a u kategoriji figurativni skokovi prvo mjesto osvojila je Laura Rouz (Rose) iz SAD.

U revijalnom dijelu programa prisutne su skokovima impresionirali svjetski šampioni Rijanan Ajfland (Rhiannan Iffland) iz Australije i Džonatan Paredes (Jonathan Paredes) iz Meksika.

Montažna platforma na Bentbaši s koje su takmičari izvodili skokove bila je visoka 18 metara, a dubina vode četiri metra.

Organizator je, kao i ranijih godina, bilo Udruženje za promociju sporta i turizma “SporTur”.

I ove godine skokovi su privukli veliku pažnju građana, ali i brojnih turista koji su uživali u ovom jedinstvenom spektaklu i nadmetanju najboljih skakača u vodu iz regije i svijeta.