Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 20:30 do 21:05 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i otpad,
  • od 06:05 do 07:15 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara od 17:00 do 19:00 sati, u Međugorju, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 17 intervencija i to: tri na gašenju otpada u kontejnerima, četiri na gašenju zapaljenih automobila, jednu na gašenju zapaljene klime u stanu, dvije tehničke (zaglavljena vrata u stanu i pomoć kod spašavanja žene iz šahta), jednu na gašenju zapaljenog stabla,četiri na obezbjeđenju (dva sportska događaja, jednog vatrometa i jednu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo), jednu na gašenju zapaljenog trolebusa, jednu na gašenju pomoćnog objekta (štale), te jednu na gašenju napuštenog objekta.

Tuzlanski kanton 

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara sijena u naselju Turija. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Špionica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Varogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: na  deponiji otpada u naselju Ši Selo, te  gašenju elektro istalacije  na uličnoj  rasvjeti.  Požar i su lokalizovani i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila u naselju Ciljuge. Požar je lokalizovan i ugašen. 

Zapadnohercegovački kanton 

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Cerama, gdje je gorjela trava i niskog rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Srednjobosanski kanton 

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na lokalitetu Donje Pečine – Duhovo, gdje je gorjelo motorno vozilo. Požar je ugašen. 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalar za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog očekivanih visokih temperatura koje će se kretati do 340C. 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE