Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 05./06.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:25 do 11:40 sati, gorio otpad u Sjevernom logoru,

– od  20:55 do 21:50 sati, gorio otpad u Lakiševinama,

– od  22:35 do 00:40 sati, gorio otpad i trava u Lakiševinama,

– od  03:00 do 06:35 sati, gorjela štala u Gornjoj Drežnici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 10:45 do 11:10 sati, gorjele gume i otpad u Klepcima.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 12:30 do 14:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Tepčićima.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 19:02 do 20:45 sati, gorjelo sijeno pored Boračkog jezera.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila,  jedan izlazak na lice mjesta po dojavi dima u kući, tehničku intervenciju nakon saobraćajnog udesa i dva obezbjeđenja .

 

Tuzlanski kanton

Grad TuzlaVatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u Industrijskoj ulici, gdje je gorio otpad. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u nasljeu Turija, gdje je gorjelo sijeno. Požar  je lokaliziran i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju elektroinstalacija u stanu na 13 spratu Solitera II. Nije bilo povrijeđenih, pričinjena materijalna šteta.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacije na području općina Ilijaš, Vogošća, Novi Grad, Ilidža, Vitez i Breza timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 6 eksplozivnih sredstava, 180 komada municije kalibra 7.62 mm i na licu mjesta uništili jedno eksplozivno sredstvo.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovine i sjeverne Bosne, gdje se očekuju visoke tempeature, koje mogu iznositi do 35 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE