Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, za dan 13.05.2019.godine, do 20:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 20:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     450 cm (pripremno stanje), (jutros 427 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-     278 cm  (normalno stanje),  (jutros 267 cm),

–   Orašje ——————————————     519 cm (normalno sanje),   (jutros 521  cm).

 

 

Zeničko-dobojski kanton

 

Općina Zavidovići. U ulici Ćumurana i Majdan je usljed oborinskih voda i začepljenja odvoda ugroženo više stambenih objekata, kao i putna komunikacija kroz naselje. U ulici Zlatnih ljiljana usljed začepljenja odvoda došlo je do plavljena dvorišta i podruma stambenih objekata. Putna komunikacija prema naselju Dolina i Podu je takođe zbog plavljena dva podvožnjaka u prekidu. Usljed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo.

Općina Maglaj. Zbog kiše koja je padala i još uvijek pada, u naselju Novi Šeher, došlo je do izlijevanja rijeke Liješnice. Voda se izlila po lokalom putu i  po dvorištima nekoliko kuća.

 

Unsko-sanski kanton

 

Grad Bihać. Novih informacija o stanju na području grada Bihaća nemamo jer Služba CZ-e grada Bihaća nije dostavila podatke po naređenju načelnika Službe CZ-e grada Bihaća g-dina Fuada Dedića.

 

Općina Velika Kladuša. Stanje vodostaja na područje općine Velika Kladuša duž riječnih korita rijeka Kladušnice i Glinice, kao i ostalih rječica i potoka prijeti da dostigne kritičnu tačku. Poplave nastale usljed obilnih kišnih padavina, evidentirane su na širem području ove Općine. Širina plavnog vala na pojedinim dijelovima općine, duž korita rijeke Kladušnice prelazi 200 m, a slična situacija je i duž korita rječica Šumatice i Vidoščice.

Prekid putnih komunikacija evidentan je na nekoliko mjesta prelaska rijeke Kladušnice i Glinice, kao i potoka Stabandža čiji plavni val je ugrozio nekoliko stambenih objekata koji su odsječeni od glavne putne komunikacije.

Voda je ušla u nekoliko stambenih i poslovnih objekata u dijelovima naselja na području MZ Vrnograč, kao i dijelu naselja Miljkovići, MZ Velika Kladuša.

Općinski Štab CZ održao je svoju prvu vanrednu sjednicu i od danas je u stalnom zasjedanju, a sjednice će održavati prema potrebi. Tim povodom imenovan je i Krizni štab za redovno praćenje i izvještavanje o stanju i prilikama na terenu.

Služba za civilnu zaštitu općine Velika Kladuša, u okviru svojih nadležnosti, izvršila je  obilazak terena a ono što slijedi jeste poduzimanje konkretnih operativne mjere prvenstveno tamo gdje je situacija alarmantna.

 

Grad Cazin. Prema podacima u 13:00 sati vodostaj Mutnice porastao je na 310,00 cm, a u 18:00 sati visina vodostaja je 336 cm.

Nastava je odgođena u JU „Gimnazija“ Cazin, gdje je poplavljeno dvorište te onemogućen pristup ulazu u školu; preventivno je odgođena i nastava u osnovnoj školi u Tržačkim Raštelima. Opasnost od poplave prijeti i školi u Mutniku.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Cazin zabilježili su od jutros intervencije u Slatini, Mutniku, Ćoralićima, a problemi se javljaju na mostovima izgrađenim od propusnih cijevi, pa je tako saobraćaj obustavljen na mostovima: Pervizi, Kapići, Prkos, dok je na Rajaku kritična situacija.

U mjestu Džehveruša također je otežana putna komunikacija, kao i na relaciji Tržačka Raštela-Begove kafane, gdje je najkritičnija tačka u mjestu Samardžići i Jušići.

U mjestu Stijeni je došlo do izlijevanja rječice Horljave, a most i put koji vodi prema naselju Vilenjača je  poplavljen te je ovo naselje odsječeno od ostalih mjesta.

Pripadnici Civilne zaštite su od ranih jutarnjih sati na terenu i prate situaciju.

U Tržačkim Raštelima poplave su do sada zahvatile četiri, u Tršcu tri stambena objekta, dok je u Koprivni poplavljen jedan stambeni objekat.

Veća plavljenja nastoje se spriječiti postavljanjem vreća pijeska, a na terenu u Slatini, od jutarnji sati, angažovana je mehanizacija JKP „Vodovod“ i „Čistoća“ – skip.

 

Općina Bužim. Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo od jutros je na terenu i obilazi sva kritična mjesta na kojima dolazi do plavljenja i ugrožavanja objekata na području općine Bužim. Prema trenutnom stanju u donjem dijelu rječice  Bužimnice od naselja Varoška Rijeka do granice sa općinom Velika Kladuša i Potok Čaglica od naselja Abdići do spajanja sa Bužimnicom voda se izlila iz svog korita i poplavila okolna poljoprivredna zemljišta. Za sada ova Služba nije zaprimila ni jednu dojavu o plavljenju stambenih i drugih objekata ali kako kiša neprestano pada može se očekivati stalni rast nivoa vode gdje bi bili ugroženi objekti u blizini vodotoka. Trenutno se saobraćaj odvija bez zastoja ali se na kritičnim mjestima može očekivati i plavljenje saobraćajnica.

 

Općina Sanski Most. Na području općine vodostaj svih rijeka je u porastu a iz korita su se izlile rijeke i rječice :Bliha, Zdena, Majdanuša, Sasinka, Sanica.Tako je poplavljen veliki broj porodičnih kuća, pomoćnih objekata i poljoprivrednih usijeva. Sve raspoložive ekipe CZ-e su na terenu. Danas je održan sastanak Štaba CZ na kojem je donešena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, a na osnovu stanja i saznanja o vremenskim prilikama.

 

Općina Bosanska Krupa. Na području ove općine kritično je u naselju Svetinja koje je ugroženo izlijevanjem istoimene rječice, te je poplavljen lokalni put Svetinja-Kajtezi. Ugroženo je oko 40 stambenih i pomoćni objekata, te je vršena evakuacije stoke.Poplavljeno je poljoprivredno zemljište uz tokove rijeka Krušnica i Baštra.

Zbog obilnih padavina došlo je do pokretanja nekoliko klizišta:

  • U ul. Omladinska
  • U ul. Prvomajska, saobraćaj se odvija jednom trakom.
  • Na relaciji Crkvina – Mračaj, lokalni put, zatvoren za saobraćaj.
  • U mjestu Burzići,
  • U mjestu Drenova Glavica.

Na području ove općine donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

 

OSTALO

 BIHAMK

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA  U  20 : 15 SATI                              

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-4 Teslić-Jelah u mjestu Vrela, u podvožnjaku na ulazu u Žepče sa magistralnog puta M-17, kao i na regionalnim putevima R-403a Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela) i R-474 Perkovići–Novi Šeher. 

Zbog obilnih kišnih padavina usporeno i otežano saobraća se i na ostalim dionicama u BiH, posebno u sjeverozapadnim krajevima.

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica. Zbog odrona na magistralnom putu M-4 Teslić-Banjaluka na planinskom prevoju Borja saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se izvode sanacioni radovi. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo magistralni put M-5 u Ključu i Jajcu, kao i magistralne puteve: M-18 Semizovac-Vogošća, M-17.4 Mostar-Čitluk, M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE