Dopuna Sažetka redovnog izvještaja o stanju na području Unsko-sanskog, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, za dan 15.05.2019. godine, do 16:30 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

 

Grad Bihać. Prijavljena su dva klizišta na području MZ-e Vrsta.

Usljed poplava najugroženije su trenutno MZ-e: Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata.

Prema prikupljenim podacima poplavljeno je 48 stambenih i poslovnih objekata.

U toku dana vatrogasna jedinica imala je devet tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Saobraćaj se odvija nesmetano na području grada Bihaća.

Telefonski saobraćaj funkcioniše uredno.

Snabdjevanje vodom je uredno sa preporukom da se voda prokuhava ili koristi pakovana voda.

 

Srednjobosanski kanton

 

Općina Vitez: Uslijed obilnih padavina došlo je do naglog pogoršanja klizišta u Počulici, koje ugrožava regionalnu cestu Vitez – Zenica,  stambene objekte pored ceste i pored klizišta. Također, kroz klizište prolazi lokalni vodovod koji je ugrožen pomjeranjem tla. Sa navedenim upoznata je kantonalna direkcija za ceste, obzirom na njihovu nadležnosti vezano za ceste.

 

Zeničko dobojski kanton

 

Općina Tešanj:

Nakon što su utvrđene aktivnosti i obaveze  u provođenju mjera sanacije i otklanjanja posljedica prirodne nesreće, juče su započete aktivnostima  na ispumpavanju vode oko i iz objekata u MZ Kalošević. Navedene mjere intezivno su provodili Profesionalna vatrogasna jedinica, DVD Jelah i DVD Tešanj 1905. Prema evidentiranim podacima MZ Kalošević poplavom je zahvaćeno 16 objekata sa 46 članova domaćinstva, dok je u MZ Kraševo poplavljen jedan objekat sa  3 člana domaćinstva.

Vršena je procjena stanja putne infrastrukture i hitne intervencije sa mehanizacijom u MZ Kalošević i MZ Orašje Planje gdje je došlo do oštećenja putne infrastrukture sa ciljem uspostave normalnog kretanja stanovništva na poplavom zahvaćenom području. Zbog prekida potisnog i povratnog voda kojim se snabdijeva šire područje općine Tešanj sa izvorišta iz Jelah polja, a u cilju uspostave redovnog vodosnabdjevanja potrošača pitkom vodom Općinski štab civilne zaštite je izdao naredbu JP RAD dd Tešanj za polaganje privremenog cjevovoda pješačkom stazom preko mosta u Jelahu. Radovi su izvođeni tokom proteklog dana i noći, te je sistem sinoć pušten u distribuciju, a stanje u vodosnabdjevanju sa vodoizvorišta u Jelah polju je stabilizovano. Komisije za procjenu šteta su juče  izašle na teren kako bi pravovremeno evidentirale stvarnu štetu na objektima, infrastrukturi i poljoprivrednim parcelama.

Također, poplavljeno područje općine Tešanj u poslijepodnevnim satima posjetila je delegacija Vlade ZDK sa premijerom. Pored navedenih aktivnosti, kao podrška u otklanjanju posljedica na poplavom zahvaćenom području u općini Doboj jug, Općinski štab civilne zaštite je uputio jednu ekipu za ispumpavanje vode.

Zbog kvara na dalekovodnoj mreži jutros je bez električne energije područje MZ Trepče. U toku su aktivosti na otklanjanju kvara.

Snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj Jelah i Kraševo  jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Tokom noći je izvršeno saniranje kvara na vodovodu sa izvorišta Jelah polje, čime je sistema stavljen u punu funkciju.

Zbog presjecanja telefonskog voda, bez telefonskih veza je područje Industrijeske zone Ciglana i područje Jelah polja. U toku su aktivnosti na identifikaciji nastalog prekida.

 

Općina Žepče:

Nastavljena potraga za dječakom koji je predhodnog dana jučer u popodnevnim satima u naselju Bogov Han upao u nabujali potok koji se ulijeva u rijeku Bosnu. Na terenu su članovi GSS-a Zavidovići, kao I uposlenici Federalne uprave civilne zaštite. Potraga se vrši na vodi i obalama rijeke Bosne.

 

Općina Usora:

Zbog obilnih kišnih padavina koje su zahvatile ovu općinu, općinski načelnik Usore, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode uzrokovane poplavama, zbog izlijevanja rijeke Usore, gdje je ugroženo nekoliko desetaka stambenih objekata, kao i privredenih subjekata. Na ovom području poduzimaju se sve mjere zaštite i spašavanja. U odnosu na jučerašnji dan, stanje se normalizuje.

 

 

OSTALO

 

BIHAMK

 

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA  U 16 : 20 SATI                              

 

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-14 Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica na izlazu iz Bosanske Kostajnice i u mjestu Špilja i M-4 Prijedor–Bosanski Novi u mjestu Dragotinja Donja.

Usporeno se saobraća na magistralnim putevima M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero i M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger.

Kolovoz je na ostalim putevima u BiH mjestimično mokar ili vlažan, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama.Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se izvode sanacioni radovi. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća također naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE